Ätstörningar – berätta att du är orolig

Det kan vara tungt att se sitt syskon, sin kompis eller någon annan nära drabbas av ätstörningar. Ofta är det svårt att veta hur man ska hjälpa till. Tänk på att det inte är du som ska bota den som är drabbad, men att du däremot kan vara ett bra stöd utöver annan hjälp. Tänk också på att du själv kan behöva stöd eftersom det ofta är jobbigt när någon som står en nära drabbas av ätstörningar.

Tidiga signaler på ätstörning

Om du märker att någon slutar äta saker som den tyckt om förut, tänka mycket på mat och vikt, hoppa över måltider eller börja motionera överdrivet mycket, kan det vara tidiga signaler på en ätstörning. Berätta att du är orolig, utan att lägga skulden på den som är drabbad. Det är svårt att veta hur personen kommer att reagera, kanske blir den arg eller ledsen, eller håller bara inte med. Oavsett vilket, försök att inte ta det personligt.

Det är alltid bra att du frågar så länge du gör det på ett bra sätt. Det visar att du bryr dig och din fråga kan tillsammans med andra saker hjälpa den som är drabbad att med tiden se sin ätstörning för vad den är, att så ett frö. Det är bra om du kan berätta hur du tänker och känner kring ätstörningen utan att skuldbelägga den som är drabbad. Pika inte, retas inte och straffa inte den som är drabbad för att den inte beter sig som du vill. Dela däremot med dig av vad du ser och förklara varför du är orolig.

Skilj på personen och det sjuka

Även om ätstörningen gör dig arg och du ogillar den, så tänk på att du fortfarande kan visa att du gillar den som har ätstörningen. När man är drabbad kan det kännas jobbigt när alla bara koncentrerar sig på det sjuka – och inte på det som är friskt också. Ingen ÄR sin ätstörning, det är något man är drabbad av och också kan bli fri från.

Du kan vara tydlig med att du bryr dig genom att ha fokus på rätt grej. Fråga till exempel gärna hur personen mår, men undvik att kommentera maten, vikten eller kroppen. Koncentrera dig hellre på vad personen tänker och känner. Försök inte bestämma vad eller hur mycket någon ska äta eller om den ska gå ner eller upp i vikt. Kräv inte heller att den som är drabbad berättar allt om sina svårigheter för dig på en gång. Säg istället att du finns där och gärna lyssnar.

Fråga hur du kan hjälpa till

Det skiljer sig vilken typ av stöd den som är drabbad kan behöva från sin omgivning, det är olika från person till person. En del vill ha hjälp med hur stora portioner de ska ha medan andra vill ha känslomässigt stöd. Fråga hur du kan hjälpa till! Tipsa om var det går att få professionell hjälp. Var också noga med att ta hand om dig själv och se till att du får hjälp och stöd i det som du går igenom.

Det är lätt att vilja ställa allt tillrätta när någon i ens närhet mår dåligt eller är drabbad. Trots att du kan vara ett bra stöd måste du komma ihåg att det inte är ditt ansvar att se till att någon blir frisk. Den som är drabbad av en ätstörning behöver ofta någon professionell att prata med, men du kan också behöva prata med någon. Det är viktigt att du som kompis, familjemedlem eller annan nära inte tar på dig för mycket och att du lyssnar på dig själv och på hur du mår.

Kom ihåg att du alltid kan höra av dig till en tjejjour om du behöver någon som lyssnar. Du kan också ringa till Frisk & Fris Närståendelinje.

Faktagranskad av Malin Sjöström, Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar