Graviditet eller abort – det är ditt val

Oskyddat slidsex med en kille i samband med ägglossningen kan leda till att du blir gravid. Graviditetstest går att köpa på apoteket, pressbyrån och i de flesta mataffärer. I Sverige har vi fri abort. Du som är gravid får alltså själv bestämma om du vill göra en abort.

Så går det till att bli gravid

När mensen väl kommer igång börjar du få ägglossning regelbundet, ungefär en gång i månaden. Då släpps ett ägg ur ena äggstocken, glider genom äggledaren och landar i livmodern. När en kille får utlösning kommer det en vätska som bland annat innehåller spermier. Om du har haft oskyddat slidsex med en kille någon av de närmsta dagarna innan ägglossningen kan det hända att spermier simmat upp i livmodern. När ägget möter spermierna kan det bli befrukat. I så fall blir du gravid.

Det första tecknet på att du är gravid brukar vara att mensen uteblir. Andra tidiga tecken på att du är gravid kan vara att brösten känns ömma eller att bröstvårtorna blir mörkare. Många är väldigt trötta i början.

Graviditetstest visar om du är gravid

Graviditetstest går att köpa på apoteket, pressbyrån och i de flesta mataffärer. På förpackningen står det tydligt hur du ska göra och hur du avläser resultatet. Ett test kostar under hundralappen och brukar bestå av en sticka som du ska kissa på eller doppa i urin, helst på morgonen. Stickan är då behandlad med ett ämne som känner av om du har gravidhormon i urinen. Du kan få reda på om du är gravid från och med den dagen du egentligen borde fått din mens.

Hos en barnmorska på en vårdcentral, ungdomsmottagning eller mödravårdscentral kan du ofta få göra testet gratis. Om du gjort ett test själv, men ändå inte känner dig säker kan du alltså göra ett till. Det är väldigt ovanligt, men någon enstaka gång kan testen visa fel.

Det här händer i kroppen under graviditeten

Många är illamående i början av graviditeten, men det brukar försvinna innan fjärde månaden. Efter ungefär vecka 18-20 i graviditeten brukar man börja kunna känna hur barnet rör sig och se hur magen växer. Många går upp ca 10-20 kg under en graviditet. Vikten brukar gå tillbaka ett tag efter att du fött, även om brösten kommer att vara större så länge du ammar.

De flesta som föder barn för första gången går över tiden, alltså föder flera dagar eller 1-2 veckor efter det datum som är beräknat. Oftast startar förlossningen med att du får värkar, en slemmig blödning eller att det rinner fostervatten från slidan. När värkarna blir tätare är det dags att åka till förlossningen. Där får du hjälp med att föda eller göra ett kejsarsnitt.

Abort eller inte är helt upp till den gravida själv

Abort innebär att avbryta en graviditet. I Sverige har vi fri abort. Du som är gravid får alltså själv bestämma om du vill göra en abort. Efter vecka 22 i graviditeten görs dock inga aborter eftersom man anser att fostret skulle kunna överleva utanför livmodern då. Efter den 18:e graviditetsveckan måste du söka tillstånd hos Socialstyrelsen för att få aborten godkänd. Dessa ansökningar är väldigt ovanliga, men brukar oftast godkännas.

Innan du gör en abort får du prata med en kurator och/eller gynekolog om hur du känner inför aborten och hur det går till. De kan inte tvinga dig eller råda dig att göra på ett visst sätt. Olika lösningar är ju rätt för olika människor, men de kan vara ett stöd och svara på de frågor du har.

Den vanligaste orsaken till abort är att man gör det av sociala skäl. Att man känner att man inte kan ta hand om barnet. Du kanske inte har en partner eller någon annan person som kan hjälpa till med barnet, eller så känner du kanske att det är det en dålig tidpunkt i livet att skaffa barn. Vissa känner sig för unga eller för gamla, och en del vill helt enkelt inte ha barn. Oavsett orsak – du har lika stor rätt att gör abort.

Så går en abort till

Nästan alla aborter görs innan 13:e graviditetsveckan och kallas tidiga aborter. Innan vecka 10 kan dessa göras med hjälp av ”abortpiller”. Aborten sker i form av en blödning, ungefär som en mens som pågår i några veckor. Om du inte får någon blödning får du komma tillbaks och ta ett vagitorium som stöter ut fostret. Det är ett stort piller som förs in i slidan och som gör att livmodern drar ihop sig och fostret kommer ut. Det känns ungefär som kraftig mensvärk.

Den andra vanliga metoden är kirurgisk abort. Då för gynekologen upp ett rör i slidan och suger sedan ut innehållet i livmodern. Det är en enkel operation som tar ungefär tio minuter. Du får lokalbedövning eller blir sövd under ingreppet och man brukar kunna gå hem samma dag.

Sena aborter, alltså efter 12:e graviditetsveckan, görs på sjukhus genom att ett vagitorium förs in i slidan. Sedan får du ligga ner och vila och ett nytt vagitorium förs  in var femte timme tills du aborterat. Det tar i snitt tio timmar och du är bedövad hela tiden.

Om livmodern inte är helt tom efter aborten görs det en skrapning som tar bort resterna. Även då är du bedövad eller sövd. Skulle det trots allt vara några rester kvar i livmodern efter aborten, kan du få en blödning inom en vecka efter ingreppet. I enstaka fall blir det en infektion, som märks genom att du får feber. Detta kommer i så fall också att märkas inom en vecka och botas med penicillin.

Alla aborter avslutas med ett återbesök. Då kollar gynekologen att allt ser bra ut och ser till att du får ett preventivmedel somdu trivs med. 

Ovanligt med biverkningar efter en abort

I Sverige är det ovanligt att tjejer får några biverkningar efter en abort. Det är väldigt ovanligt att en eller flera aborter gör det svårare att få barn eller gör dig steril. 

En abort kan väcka starka känslor och ibland uppstår konflikter både innan och efter ingreppet. Det är viktigt att bearbeta dessa. Du kanske känner både glädje och sorg, tomhet och lättnad. Har du ingen nära du kan prata med kan du vända dig till en kurator på vårdcentralen, i skolan eller på sjukhuset. Du kan också vända dig till en tjejjour för att prata eller chatta om dina känslor och tankar. Har du en partner, kan den också behöva tala med någon. Antingen själv eller tillsammans med dig.       

All sjukvård, alltså även abort, är gratis upp till 20 års ålder. Det är också total sekretess på alla aborter, även om du som är gravid inte är myndig än. Ingen kan därför få reda på att du planerar eller har gjort en abort om inte du berättar det.   

Författare: Jessica Sondell, Karlstads tjejjour. Faktagranskad av: Madeleine Kilsbeck, BBS Barnmorskemottagningar