Preventivmedel – skydd mot graviditet och könssjukdomar

Med preventivmedel menas helt enkelt olika metoder, föremål och läkemedel som skyddar dig från att bli gravid och smittas av könssjukdomar. Preventivmedel används främst av tjejer som har slidsex med killar, eftersom det är så man blir gravid. Det är också så risken för könssjukdomar är störst.

Även tjejer som har sex med tjejer eller munsex med killar kan behöva skydda sig mot könssjukdomar. Därför finns det ”slicklappar”. Slicklappar och kondomer är de enda preventivmedlen som skyddar mot könssjukdomar.

Du får själv bestämma om du vill skaffa preventivmedel

Oavsett om du har ett fast förhållande eller en tillfällig flirt är det bra att använda ett preventivmedel, för att slippa bli sjuk eller med barn. Det är en viktig del av sexlivet.

Du får hjälp och råd kring allt som har med preventivmedel att göra på ungdomsmottagningen i din kommun. Läkare, gynekologer och barnmorskor på andra mottagningar kan också ge råd och skriva ut receptbelagda preventivmedel. Ofta gör tjejer en gynekologisk undersökning i samband med preventivmedelsrådgivningen, men det är helt frivilligt. 

Du får själv bestämma om du vill skaffa preventivmedel, även om du är under 18 år. Du behöver inte fråga eller informera dina föräldrar.

Utlösningen samlas i kondomen

Om du ska ha sex med en kille är kondom det enda preventivmedlet som skyddar mot sexuellt överförbara infektioner, alltså könssjukdomar. Kondomen är också det enda preventivmedlet som killen kan ta till på egen hand. Det är ett tunt fodral av gummi som rullas på killens snopp när han har stånd. När killen får utlösning samlas sperman i kondomen.

Varje gång du har ett nytt samlag måste du använda en ny kondom. Samma sak gäller om ni först har sex i analen och sen i slidan, eftersom bakterierna i analen inte bör spridas in i slidan. Använd också kondom när du har munsex med en kille så slipper du oroa dig för könsjukdomar.

En del tjejer är överkänsliga mot latex. Kondomerna kan svida och bränna mot den känsliga slidan. Därför finns det också kondomer som är gjorda av plast. Kondomer går att köpa i de flesta livsmedelsbutiker, bensinmackar, kiosker och apotek. De kan också beställas via postorder. 

En slicklapp läggs över stället som du vill slicka

Ska du ha sex med en tjej eller om en kille ska ge dig munsex, kan det vara bra att använda en slicklapp. Det är helt enkelt en tunn duk av gummi eller latex som du kan lägga över det ställe som du vill slicka. Slicklappen skyddar mot klamydia, gonorré och herpes.

En del klipper upp en kondom och använder den när de ska slicka. Andra använder plastfolie, men det har små hål och funkar inte så bra. På internet går det att köpa flera olika slicklappar som till och med har olika smaker.

Pessar är som en kondom för tjejer

Ett pessar är format som en kupa av gummi. Kupan smörjs med spermiedödande medel och förs in i slidan. Sex timmar efter sexet tar du ut pessaret och tvättar det. Samma pessar går att använda i flera år. De finns i olika storlekar och går att prova ut hos en barnmorska eller gynekolog. Det är ganska ovanligt att tjejer använder pessar idag. Det skyddar inte mot könssjukdomar.

Hormoner lurar kroppen att den är gravid

Alla preventivmedel med hormoner fungerar på nästan samma sätt. Skillnaden är bara hur du får i dig hormonerna. P-piller innehåller mest hormoner medan hormonspiralen innehåller minst. Vitsen med hormoner är att förhindra kroppens signaler som gör att ägglossningen kommer igång varje månad. Kroppen tror helt enkelt att den redan är gravid och inte behöver skicka ut några ägg. Slemhinnan inuti livmodern förändras så att ett ägg inte kan fästa och utvecklas där. Dessutom gör hormonerna att slemmet i livmoderhalsen blir så segt att spermierna inte har någon chans att ta sig in.

Tjejer är olika känsliga mot hormoner. En del märker inte av dem alls, men många känner sig deppiga eller att sexlusten försvunnit. Ändå är p-piller ofta det preventivmedel som många ungdomsmottagningar brukar rekommendera. Var vaksam på din kropps signaler och fråga efter andra preventivmedel om du känner att hormonerna påverkar dig för mycket. Nog för att det är bra att vara skyddad mot graviditet, med det är ju trist om både kåtheten och glädjen försvinner på köpet!

P-piller skyddar inte mot könssjukdomar

Det finns flera olika typer av p-piller. Alla sorter skyddar mot graviditet men inte mot könssjukdomar. De flesta p-pillren ska du äta ett om dagen i tre veckor. Den fjärde veckan äter du hormonfria piller och får en blödning som liknar mens. Orsaken till att det inte kallas för en ”riktig mens” är att du ju inte får någon riktig ägglossning när du äter p-piller. Det finns också p-piller som inte kräver att du gör uppehåll i en vecka. Då får du heller aldrig någon blödning.

Det som är positivt med p-piller är att de skyddar mot graviditet till 99,5 procent. De kan också göra att mensblödningarna blir mindre och menssmärtorna lindrigare. Samtidigt kan det vara svårt att komma ihåg att äta dem varje dag. Undvik p-piller om du har högt blodtryck, om någon i din familj har haft fått en blodpropp eller en annan hjärt-kärlsjukdom före 50 års ålder - eller om du är kraftigt överviktig.

Mini-piller är inte riktigt lika säkra som p-piller

Mini-piller innehåller mindre hormoner än p-piller. Men annars fungerar de på samma sätt. Skillnaden är att du kan få ägglossning ibland. Då är du ändå skyddad mot graviditet eftersom slemmet i livmoderhalsen är så segt att spermierna inte kommer in.

Minipiller är inte riktigt lika säkra som p-piller. Dessutom måste de tas med exakt ett dygns mellanrum. Därför är det bra att bestämma ett klockslag då du tar ditt mini-piller varje dag. Tar du pillret mer än tre timmar för sent, kan skyddet vara förstört. Då är det bra att använda kondom i en vecka för att skydda sig mot graviditet. Eller att inte ha slidsex med killar alls.

Många tjejer får oregelbunden mens av p-piller och mini-piller. Eller så hoppar den över helt och hållet. Om det händer flera månader i sträck, och du har haft slidsex under den tiden, kan det vara bra att göra ett graviditetstest. En del drabbas också av huvudvärk, går upp i vikt, får finnar och blir nedstämda av mini-piller. Dessutom är risken större för cystor på äggstockarna.

En P-stav verkar i 3–5 år

P-stav är ett hormonellt preventivmedel som förs in under huden med lokalbedövning, ofta på insidan av överarmen. En p-stav verkar i mellan tre till fem år beroende på vilken sort du väljer. När du använder P-stav är det vanligt med oregelbundna blödningar och en del har ingen mens alls i långa perioder. Den syns inte men kan kännas genom huden. P-stav skyddar mot graviditet men inte mot könssjukdomar. En del kan känna av biverkningar som spända bröst, akne, humörsvängningar och minskad sexlust.

P-ring verkar lokalt i slidan

P-ring är en mjuk plastring som förs in i slidan, ungefär på samma sätt som en tampong. Den är populär bland tjejer som är känsliga för hormoner, eftersom ringen verkar lokalt och inte påverkar resten av kroppen särskilt mycket! P-ringen är 5,4 centimeter i diameter och varje ring används i tre veckor. Efter tre veckor tar du ut den en vecka innan du sätter in nästa ring. Under den veckan får du en mensliknande blödning.

P-ringen skyddar mot graviditet men inte mot könssjukdomar. Ringen kan inte glida ut och de flesta känner inte av den när de har sex. Tjejer som är känsliga för hormoner kan få humörsvängningar, minskad sexlust och spända bröst. En del får också kraftigare flytningar.

P-plåster ska sitta kvar en vecka

Ett P-plåster är ett 5 x 5 cm stort och du sätter det på höften, skinkan, magen, ryggen eller på utsidan av armen. Det enda stället på kroppen plåstret inte ska sitta på är brösten. Varje plåster används i en vecka, tre veckor i sträck. Den fjärde veckan använder du inget plåster och då kommer en mensliknande blödning. Det funkar på samma sätt som p-piller och p-ring.

P-plåster skyddar mot graviditet men inte mot könssjukdomar. Det tål värme, kyla och vatten och brukar inte lossna. Tjejer som är känsliga för hormoner kan få spända bröst, må illa, få oregelbundna blödningar, minskad sexlust, humörsvängningar och irriterad hy.

En spiral sätts in i livmodern

Spiraler är egentligen formade som ett T. De är drygt två centimeter långa och finns i två typer; kopparspiral och hormonspiral. Båda typerna sätts in i livmodern av en barnmorska eller gynekolog. Kopparspiralen fungerar på så sätt att kopparet i spiralen gör att spermierna inte fungerar när de kommer in i livmodern.

En del tjejer får större mensblödningar och mer mensvärk av kopparspiralen. Den kan också öka risken för infektioner som vandrar upp i livmodern och ut i äggledarna. Dessutom är den inte ett helsäkert skydd utan det händer att tjejer blir gravida trots att de har spiral.

Hormonspiralen påverkar slemmet i livmoderhalsen och förhindrar ägglossningen. Eftersom den ligger tätt emot livmoderhalsen behövs bara små mängder av hormonet. Hormonspiralen ger därför mindre biverkningar än andra preventivmedel med hormoner. Men en del får ändå biverkningar som nedstämdhet, illamående, spända bröst, ont i underlivet och ryggen och mer flytningar.

Det är också vanligt med småblödningar de första månaderna men efter det försvinner mensen helt för många. Cystor på äggstockarna är vanligare bland tjejer som har hormonspiral. Det kan göra ont att sätta in en spiral men sen sitter den där i 5-8 år.

Avbrutet samlag är en väldigt osäker metod

En del skyddar sig mot graviditet genom att killen drar ut sin penis precis innan han får utlösning. Metoden är väldigt osäker och 20 av 100 som använder den blir gravida. Innan killen får utlösning brukar det komma en försats. I den kan det finnas spermier. Om killen just haft sex eller onanerat kan det finnas kvar spermier i penisen som kommer in i slidan och kan befrukta ägget i livmodern. Många har svårt att dra ut penisen i tid. Dessutom skyddar inte metoden mot könssjukdomar.

Faktagranskad av: Sandra Dahlén, sexualupplysare