Normer

Inom kort kommer vi uppdatera avsnittet med informationsvideor. Till dess kan du istället läsa lite om normer.

Normer är oskrivna regler som vi förväntas förhålla oss till och är det som vi lärt oss - det "normala" i samhället. De styr vilka beteenden och egenskaper som är accepterade i en grupp, skola, ett samhälle eller land.

Normer kan vara antingen skapa ordning eller leda till diskriminering och mobbning.

Neutrala normer skapar ordning och förenklar vår vardag. Vi behöver vissa normer för att samhället ska fungera, exempelvis att vi står i kö till kassan eller ställer oss på höger sida i rulltrappan för att släppa förbi andra som vill gå snabbare.

Skadliga normer begränsar människors sätt att vara på och gör att man känner sig utanför om man inte följer normen. Dessa normer upprätthåller bland annat könsmaktsordningen* och bidrar till att män utövar våld mot kvinnor.

Exempel på skadliga normer:

  • Genusnormen - Föreställningen om att man som tjej ska vara känslig och uttrycka känslor och bete sig feminint. Likaså att som kille vara hårdhänt, stark och inte gråta.
  • Heteronormen - Föreställningen om att alla är heterosexuella, alltså är attraherad av en person av motsatt kön.
  • Funktionsnormen - Föreställningen om att alla kroppar, hjärnor och sinnen fungerar på samma sätt. 

 

* Könsmaktordningen är ett begrepp som innebär att män som grupp är överordnade kvinnor som grupp, att de har mer makt och inflytande i samhället.

Machonormer, eller maskulinitetsnormer är normer om hur killar eller män förväntas vara. Det är attityder och beteenden som exempelvis att killar inte ska gråta eller att de alltid ska vara vara vältränade och kåta.

När en kille följer normen för att passa in i samhället påverkar det både honom och människor runt omkring. Han får lära sig att inte prata om sina känslor och att det är okej att vara diskriminerande, sexistisk och våldsam.

Detta beteende drabbar dessutom tjejer, som utgör majoriteten av de stödsökande vi möter i vår stödchatt. Tjejer som vill prata om en kontrollerande pojkvän, en våldsam pappa eller en annan man som utsatt henne för sexuellt våld.

För att förändra machonormen måste vi prata om vad som anses vara manligt och hur det påverkar killar (och människor runt omkring). Om vi lär killar att det är hälsosamt att gråta, att man inte tafsar på en tjej och att man inte visar känslor genom att vara våldsam kan vi ändra normen över vad som är manligt. Det kommer alla må bättre av och män och killars våld mot kvinnor och tjejer kommer minska.

Att inte passa in i en norm kan leda till negativa konsekvenser, som att man känner sig utanför, stressad, blir diskriminerad eller mobbad.

Om du exempelvis är homosexuell känner du kanske igen dig i att du behöver förklara att du inte har en pojkvän (om du är tjej) eller att du inte håller med alla andra om att den där killen på Instagram är "så himla snygg". Eller så kanske du inte säger något när en annan person säger fel, utan det är lättare att bara hålla med för att inte sticka ut.

Att du behöver förklara dig eller tänka på att du inte känner likadant beror på att heteronormen är stark och att du som inte följer den normen känner av den mer än någon som är heterosexuell.

Det är bra att komma ihåg att vi är med och upprätthåller normer när vi inte är kritiska mot dem eller funderar på vad det innebär för de som inte följer en norm. Att vara mer inkluderande i sitt språk eller sätt att vara på gör stor skillnad för de som känner sig utanför. Tänk på vilka normer som finns och hur du kan göra för att förändra dem och göra livet lättare för kompisar och människor omkring dig.

För att förändra normer som är skadliga behöver vi bli medvetna vilka normer som finns och vilka vi själva följer. När vi vet det kan vi ifrågasätta normerna och tänka efter vad det innebär att ständigt vara med och upprätthålla normerna.

Den som följer en norm har mer makt i samhället än den som inte följer normen. Den som har makten kan använda den för att utmana normen och förändra den, istället för att upprätthålla den.

Istället för att fråga en tjejkompis om hon har en pojkvän kan du fråga om hon är kär i någon. Istället för att prata om hur kompisen ska fira jul kan du kanske fråga om kompisen faktiskt firar jul och vad hen ska göra på jullovet. Istället för att boxa killkompisen på armen för att säga hej kan du krama honom.

Har du fler tips på hur vi kan vara normkritiska? Skriv till oss på Instagram!