Sex och relationer

Inom kort kommer vi uppdatera avsnittet med informationsvideor. Till dess kan du läsa lite om sex, relationer och samtycke istället.

Sex och relationer är ett ämne som är väldigt stort, men också väldigt viktigt.

I skolan pratar man om det under sex- och samlevnadsundervisningen. Om du vill veta mer än det som tas upp på lektionen kan du alltid prata med din lärare, så kan hen svara på dina frågor eller lägga till information inför nästa lektionstillfälle.

Det ska kännas bra

Allt som har med sex, kärlek och relationer att göra ska kännas bra. Det är klart att det kan kännas pirrigt, nervös och spännande vilket ibland kan uppfattas som läskigt. Men det ska alltid kännas bra!

Hur vet man om något känns bra då?
En bra riktlinje är att lyssna på magkänslan, om det känns bra i magen är det ofta bra. Det ska kännas skönt och tryggt, oavsett om det är första eller trettioförsta gången du är i en relation eller har sex.

Vad gör man om det slutar kännas bra?
Du kan när du vill säga nej eller ångra dig, även om du från början var nyfiken eller ville.

 • Vill du inte hångla mer? Helt okej! 
 • Vill du att någon ska smeka dig någon annanstans? Helt okej! Du kan antingen säga det eller visa genom att flytta handen till den kroppsdel du vill bli smekt på.

Läs mer om sex i Ungdomsguiden!

När många tänker på ordet sex, tänker man på penetrerande sex (alltså kuk i fitta), men det finns så många fler sätt att sex på. Och alla med fitta har inte sex med någon som har en kuk.

Läs mer här om olika sätt att ha sex på.

Onani

När du har sex med dig själv kallas det för onani, att man onanerar. Du kan onanera genom att ta på dig själv där det känns skönt, antingen på ditt kön eller någon annanstans på kroppen.

En del onanerar ibland, andra gör det ofta och vissa inte alls. Du bestämmer själv om och hur ofta du vill göra det.

Onani är ett bra sätt att utforska sin egen kropp, vad man tycker är skönt och vad man inte tycker är lika skönt. Om du vill kan du då visa eller berätta vad du gillar för en sexpartner, så att hen kan ta på dig där det känns skönt. Om du vill kan du även onanera tillsammans med någon annan, eller så gör du det när du är själv.

Du kan antingen använda dina händer och fingrar eller så kan du:

 • gnida dig mot en kudde, handduk, ett täcke eller armstödet på en soffa.
 • rikta vattenstrålen i duschen mot klitoris eller ollonet.
 • använda en sexleksak för att få vibration eller föra upp i fittan eller analen (läs mer under analsex).

 

Smeksex

Precis som det låter är smeksex när man smeker olika delar av kroppen med händerna och fingrarna. Till skillnad från onani har man smeksex med någon annan.

Det finns olika ställen på kroppen som är mer känsliga för beröring än andra, dessa kallas för erogena zoner och är exempelvis:

 • öron, nacke och hals
 • händer och fötter
 • läppar och bröst
 • ljumskar och knäveck

Det kan även vara skönt när någon pussar på de erogena zonerna eller andas nära.

Man kan även gnida sig mot varandra, antingen när man är naken eller har kläderna på.

Det är viktigt att komma ihåg att alla gillar olika, så fråga personen du har smeksex med vad hen tycker är skönt. Om personen inte vet men vill utforska det kan du försiktigt prova dig fram.

En del kallar smeksex för förspel, men smeksex är lika mycket sex utan att det sker före en annan form av sex. Du och den du har sex med bestämmer vad ni vill göra. Antingen smeker ni varandra en stund för att sedan göra något annat sexuellt, eller så smeker ni varandra i timmar!

 

Vaginalt sex

Vaginalt sex innebär att en kuk eller sexleksak förs in i vaginan. Ofta säger man penetrerande sex när man prata om vaginalt sex, men penetrerande sex innefattar även analsex (läs mer om det längre ner). 

När man har vaginalt sex är det bra om man är våt, antingen av lubrikation (en vätska som kommer från fittan) eller med hjälp av saliv eller glidmedel. Att det är vått eller lite halt gör det skönare och lättare att föra in något i fittan.

Om det inte är vått kan det göra ont, vilket även kan bero på att man kanske är nervös, inte kåt eller inte vill. Då tar man en paus eller avslutar helt - det är viktigt att det känns bra!

 

Analsex

Analsex innebär att man smeker runt eller i analöppningen, eller för in antingen ett finger, en penis eller en sexleksak.

Det sitter många nervändar i det området vilket gör att det kan vara skönt. Genom analen kan man även stimulera prostatan hos killar, vilket även det kan vara skönt.

Om du använder en sexleksak är det bra om den har ett stopp för att inte glida in helt i analen, då den i så fall är svår att få ut på egen hand.

Använd glidmedel

I analen finns inget naturligt glidmedel, som exempelvis i fittan som blir våt när man blir kåt. Därför behöver man använda glidmedel för att försiktigt kunna föra in något utan att göra skada.

Det är även viktigt att inte föra in något i analen för fort, då kan det göra ont.

Jag är nyfiken, hur gör jag?

Om du vill kan du ta lite glidmedel på ett finger, prova smeka runt analöppningen och försiktigt föra in fingret för att se om du tycker att det är skönt. 

Tryck fingret försiktigt mot öppningen för att ringmusklerna ska öppna sig, vilket kan ta mer än tio sekunder.

Vill man prova föra in en kuks i analen rekommenderas en kondom. Det är framförallt viktigt om man vill föra in kuken i fittan efter analsexet. Då tar man av kondomen och byter till en ny för att inte få in tarmbakterier i fittan.

Jag vill inte ha analsex

Det är väldigt vanligt att inte tycka att analsex är skönt, eller att inte vara nyfiken på analsex alls. Kom ihåg att du har sex på dina villkor, och att det finns många sätt att ha sex på - du får utforska vad du gillar!

Oralsex

Oralsex innebär att du kysser, slickar eller suger på eller omkring kuken eller fittan.

Blygdläpparna, slidöppningen och särskilt klitoris är känsliga för beröring, precis som pungen, ollonet och särskilt strängen under ollonet. Det gör att många tycker att det är skönt när någon slickar, kysser eller suger just där. 

Många tycker även att det är skönt att bli slickad eller kysst vid mellangården (området mellan analöppningen och kuken eller fittan).

Även om många njuter av att både ge och få oralsex finns det många som inte tycker om det. Är du nyfiken och den du har sex med också vill kan ni prova er fram, kom ihåg att lyssna in dig själv och den andra för att det ska kännas tryggt och skönt.

Sex ska vara frivilligt och du bestämmer själv vad du vill göra med din kropp och sexualitet.

Samtycke innebär att alla som har sex (eller hånglar eller är intim på annat sätt) ska vilja, alltså att alla ska göra det frivilligt.

Hur vet jag att samtycke finns?

 • Fråga om personen vill kramas, pussas, hångla, ha sex m.m.
 • Lyssna på vad personen säger eller visar.

Vad är inte samtycke?

 • När en person INTE säger nej.
 • När en person är full.
 • När en person sover.
 • När en person följer med dig hem.
 • Att hångla betyder inte att man också vill ha sex.
 • m.m.

En del föräldrar anser att de kan bestämma att du inte får vara med på vissa lektioner, exempelvis när det står sex- och samlevnad på schemat.

Då kan det vara bra att veta vilka rättigheter du som elev har och vad du kan göra. Vi har samlat lite punkter här, hör av dig om du vill ha fler tips!

 • Du har skolplikt

I Sverige har vi skolplikt, vilket betyder att du som går i grundskolan måste delta på alla lektioner. Självklart finns det undantag om du är sjuk, men din förälder/dina föräldrar kan inte bestämma vilken undervisning du får ta del av och inte.

 • Prata med din lärare eller kuratorn

Berätta vad din förälder/dina föräldrar säger så att läraren eller kuratorn kan prata med dem.

 • Prata med en jour

Vi på Kraftbyrån, och även andra jourer, är vana vid att möta ungdomar som behöver stöd - antingen för att prata med föräldern/föräldrarna eller för att ta kontakt med en vuxen i skolan. Vi finns här för dig!

 • Prata med kuratorn på ungdomsmottagningen

Om du hellre vill prata med någon utanför skolan finns det kuratorer på ungdomsmottagningen som är vana vid att prata med ungdomar om det här.

Nej!

Det syns inte på varken kuken eller fittan att man har haft sex.

Fittan

Runt slidöppningen i fittan finns en liten kant som töjer sig vid sex, den kallas slidkransen. Däremot finns det ingen hinna som skulle kunna gå sönder eller så vid exempelvis penetrerande sex. En del pratar om mödomshinnan*, men det finns ingenting som heter så - mödomshinnan är en myt.

Att man eventuellt blöder första gången man har sex kan hända, men det kan lika gärna hända trettioförsta gången man har sex också. Det har att göra med att man kanske inte är tillräckligt kåt, avslappnad, eller för att man spänner sig. Slemhinnorna inne i slidan, kan vid friktion (exempelvis penetrerande sex) få en liten spricka och då kan det blöda lite. Det är inte farligt, men ska inte göra ont. Det är absolut inte ett tecken på att det är första gången man har penetrerande sex!

Kuken

Kuken sväller upp när man är kåt och får stånd. När den slaknar går det inte att se på den att den har haft stånd eller att man har haft exempelvis penetrerande sex.

 

* Mödomshinnan sägs vara en hinna som finns inne i slidan som "täcker" för öppningen. Denna hinna skulle då gå sönder första gången man har sex, och att man på så sätt kan se om tjej har haft sex. Detta är alltså inte sant, utan ett sätt att kontrollera tjejers sexualitet.