Stödorganisationer

Många barn och unga är utsatta hemma eller i skolan och då kan den digitala världen bli en tillflykt som känns tryggare och säkrare än den där vi befinner oss rent fysiskt.  Det är en frihet att kunna öppna upp för någon som inte har en relation till de som utsätter en, en chans att få berätta om bara sin egen upplevelse och bli sedd och hörd utifrån den. Det finns många sidor på nätet som direkt vänder sig till dig som ung för att lyssna på dina tankar och erfarenheter, ge stöd och råd. Här nedan finner du en lista med olika inriktningar av stöd. Du är alltid välkommen att kontakta oss!

BRIS.se

Bris känner många till som en organisation som finns för barnens rätt till trygghet och stöd till välmående oavsett vad en kämpar med för upplevelser, tankar och känslor.

 

Tjejzonen.se

Till tjejzonen kan du som är mellan 10 och 25 år söka dig för att få stöd vid enstaka tillfällen eller om du vill ha en längre kontakt med samma person under ett år. Tjejzonen ger också stöd till dig som kämpar mot ätstörning och har funderingar om kropp, mat och kontrollbehov.

 

Storasyster.org
Storasyster ger stöd till dig som varit utsatt för sexuellt våld oavsett kön.

Sexuellt våld kan till exempel vara att

  • Bli tagen på utan att ha velat det
  • Känna sig tvingad att ta bilder på sin egen kropp och skicka till någon annan
  • Bli hotad att privata bilder kommer spridas om en inte gör sexuella saker med någon
  • Ta emot bilder på någon annans kön utan att en önskat det

Det är viktigt att komma ihåg att det är sexuellt våld oavsett vad du gjorde och oavsett hur du reagerade i stunden. Det spelar ingen roll om din kropp reagerat som om du ville ha sex, att du inte skrek eller kunde göra fysiskt motstånd. Att du inte velat innebär att det varit våld mot din person.

 

Ungarelationer.se

Ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Ungarelationer.se har chatt varje kväll 20-22. 

 

 

Har du en förälder eller vårdnadshavare som dricker mycket, tar droger eller mår dåligt? Här kan du hitta stöd:

Maskrosbarn.org

Ger stöd över chatt eller mail till barn och unga som har föräldrar som dricker mycket alkohol, tar droger, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld av något slag.

 

Tryggabarnen.org

Stödchatt (över Snapchat) för dig upp till 25 år som har en förälder med ett missbruk, beroende eller psykisk ohälsa.

Chatten via Snapchat har öppet måndag-fredag kl. 9-17 & 20-22.
Användarnamn: tryggabarnen

 

RFSU.se

Chatta om kropp, sex och relationer.

 

Killar.se

Chatt för alla som definierar sig som killar. Om frågor och tankar kring kärlek, kompisar, ensamhet, sex, kropp, våld, föräldrar och skola. De finns där för att stötta, även om du till exempel själv har varit taskig och behöver prata av dig om det.

Chatten är öppen söndag-torsdag kl 19-21.

Känner du dig styrd av din familj?

Karlekenarfri.se

Tvingas du ta mycket ansvar hemma, får du inte umgås med och inte vilja vänner eller partner själv? På karlekenarfri.se kan du hitta information om dina rättigheter, sexualitet, tvångsgifte och våldsutsatthet i familjen.

 

Tris.se

Utsätts du eller någon du känner för kontroll, våld och förtryck av familj eller släkt? Telefontider: Måndagar och torsdagar 9.00- 21.00. Tisdagar, onsdagar och fredagar 9.00-17.00. Ring 0774 - 40 66 00.

TRIS-chatten är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00

 

Sex mot ersättning eller som självskadebeteende?

Ellencentret.se

Ellencentret finns för dig som är mellan 15-25 år och har erfarenheter av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende, så kallad “sugardejting”, eller att bli såld av andra.