Unizons statistik
Under 2024 hade Unizons jourer närmare 200 000 stödsamtal. Det innebär ett stödsamtal var tredje minut. Samtidigt ser Unizon med djup oro att allt färre kvinnor och barn beviljas skyddat boende av socialtjänsten. 43% färre barn vistades med sin mamma på boendet under 2024 jämfört med 2018.
Under 2024 hade Unizons medlemsjourer närmare 200 000 stödkontakter. Det innebär ett stödsamtal var tredje minut. Närmare 186 000 av dessa stödkontakter gällde stöd och hjälp för våldsutsatthet, men också sin livssituation. Den stora majoriteten av stödsökande var kvinnor, unga tjejer och barn. Drygt 10 000 gällde anhörigstöd.
Tjej- och ungdomsjourer samt specialiserade jourer– viktig aktör för stöd
Tjej- och ungdomsjourerna samt jourer specialiserade på att arbeta mot sexuella övergrepp hade närmare 50 000 stödkontakter, varav drygt 37 000 rörde stöd på nätet.
Våldsutsatthet, framförallt fysiskt våld men också psykiskt och sexuellt våld, var den absolut vanligaste kontaktorsaken när unga vänder sig till en tjejjour eller ungdomsjour för stöd och hjälp, följt av psykisk ohälsa samt frågor kring kärlek och relationer. De allra flesta stödsökande var tjejer och unga kvinnor (83 procent).
För de jourer som är specialiserade på att arbeta mot sexuella övergrepp var kontaktorsak ofta fokuserad till övergreppet, följt av sexuell exploatering/prostitution och psykisk ohälsa. En viktig del var även att ge samtalsstöd till föräldrar till barn som utsatts för sexuella övergrepp. Närmare en fjärdedel av kontaktillfällena (24 procent) för de specialiserade jourerna gällde anhörigstöd.
Kvinnojourens boende avgörande insats som allt färre kvinnor och barn beviljas
Kvinnojourerna hade närmare 147 000 stödkontakter. 88 procent var kvinnor. Den vanligaste anledningen till att söka stöd och hjälp var fysiskt och psykiskt våld, följt av frågor om vårdnad, boende och umgänge.
Majoriteten av kvinnojourerna har boende där våldsutsatta kan få bo och få stöd och hjälp under en tid. Under 2024 bodde sammanlagt 672 barn, 9 vuxna barn, 679 kvinnor och 7 män på någon av Unizons kvinnojourer. Året 2024 utmärktes av nytt bottenrekord för antalet barn i kvinnojourens boende. Aldrig tidigare har så få barn fått tillgång till en trygg plats fri från våld; antalet barn har minskat med hela 43 procent jämfört med 2018. Det är socialtjänstens ansvar och skyldighet att informera om möjligheten, men också stödja och motivera, till placering på skyddat boende samt bevilja insatsen.
Samtidigt fortsätter antalet boendedygn att öka. Kvinnor som kommer till boendet, även om färre till antalet, har i genomsnitt längre vistelsetider. Under 2024 bodde kvinnor i genomsnitt 61 dygn på kvinnojourernas boende, vilket kan jämföras med 50 dygn år 2022, 55 dygn år 2020 och 66 dygn år 2018.
Tvångsboende och tvångsumgänge
Drygt hälften av de våldsutsatta vuxna (55 procent) hade med sina minderåriga barn till boendet: alla utom en skyddssökande var mammor. Genomsnittet för antalet barn per våldsutsatt vuxen är två barn. För andra året i rad bodde det färre barn än våldsutsatta kvinnor på boendet.
Närmare en av fem kvinnojourer (19 procent) rapporterar om barn som har blivit kvar i hemmet med den våldsutövande pappan, trots han bedöms vara så farlig att mamman beviljas insatsen skyddat boende. Att utöva våld mot mamman verkar i dessa fall inte ha kopplats ihop med barnens egna våldsutsatthet och brister i pappans omsorgsförmåga.
Men även när barnet får följa med sin mamma till kvinnojourens boende innebär det inte alltid att barnet får det skydd och den trygghet som han eller hon behöver. Frågan om umgänge aktualiseras när ett barn placeras med stöd av socialtjänstlagen, eftersom socialtjänsten då saknar befogenhet att fatta beslut om umgängesbegränsning. Ett liknande andel av kvinnojourerna, 19 procent, rapporterar att umgänge med våldsutövande pappa har förekommit under barnens vistelse i kvinnojourens boende, han som är själva anledningen till att de har flytt och nu lever skyddat. Umgänget innebär många gånger att en trygg och fredad zon går förlorad och utgör en risk för både barnets och mammans liv, säkerhet och hälsa.
Samarbete med socialtjänst och kommun
Den nya lagstiftningen för skyddat boende trädde i kraft den 1 april 2024. 65 procent av kvinnojourerna rapporterar att de har haft barn i boendet med egna placeringsbeslut under 2024. Majoriteten av jourerna beskriver att de sedan flera år tillbaka har välfungerade rutiner och ett nära samarbete med både hälso- och sjukvården och kommunens utbildningsförvaltning, inklusive lokala förskolor och skolor, och därför inte märkt någon särskild skillnad sedan den nya lagstiftningen trädde i kraft. Endast 29 procent respektive 27 procent av kvinnojourerna anger att fler barn än tidigare har fått tillgång till hälso- och sjukvård samt förskola eller skola.
Allt fler jourer har IOP-avtal med kommuner och regioner. Närmare 62 procent av Unizons medlemsjourer, främst kvinnojourerna, har någon form av avtal med kommuner och/eller regioner, varav 45 procent har avtal i form av IOP Idéburet-Offentligt Partnerskap.
Jourernas utåtriktade och våldsförebyggande arbete
Våld uppstår inte i ett tomrum, utan är i allra högsta grad en spegel av vårt samhälle och dess normer och värderingar. Viktiga delar i jourernas arbete mot mäns våld är det utåtriktade och våldspreventiva arbetet för att uppnå en förändring i samhället. Allt utifrån en kunskap om våld, genus, kön och makt.
Samtliga svarande jourerna bedrev utåtriktad verksamhet, med aktiviteter som informationsspridning, manifestationer, utbildningar, projektarbete, studiecirklar och självhjälpsgrupper. Andra exempel inkluderar gruppträffar för unga, kompisfika, agera Storasyskon, skol- och fritidsgårdshäng, ungdomsambassadörer, trygghetsvandringar, lovaktiviteter samt läger. Temakvällar för samtal och diskussioner beskrivs också.
Fler än 8 av 10 Unizons medlemsjourer (82 procent) arbetade även våldsförebyggande under 2024. Det kan till exempel handla om att besöka skolor, fritidsgårdar och idrottsföreningar och prata med barn och unga om barns rättigheter, normer, sociala medier, sex och samtycke, schyssta/oschyssta relationer och våld. Ofta i form av workshops med stöd av filmer och metodmaterial, till exempel Machofabriken och MVP. En annan del är att utbilda andra yrkesverksamma om till exempel våldets konsekvenser och hur man kan arbeta våldsförebyggande samt erbjuda rådgivning.
Organisering – För ett jämställt samhälle fritt från våld
Under år 2024 hade Unizons medlemsjourer närmare 8 500 medlemmar, varav drygt 2 100 var aktiva. 82 procent av jourerna hade anställd personal: totalt 480 anställda varav 338 var årsarbetare. Drygt 94 procent av de aktiva medlemmarna och 98 procent av årsarbetare var kvinnor och tjejer.
Om statistiken
Varje år genomförs en enkätundersökning bland Unizons medlemsjourer. Statistiken för året 2024 bygger på enkätsvar från 136 av Unizons medlemsföreningar. Av de svarande är 91 kvinnojourer, 35 tjej- och ungdomsjourer samt 10 jourer specialiserade att arbeta mot sexuella övergrepp. Statistiken kring kvinnojourernas boende bygger på enkätsvar från 60 kvinnojourer med boende, samt 48 kvinnojourer som under 2024 hade barn som vistades tillsammans med sin mamma i boendet. Av dessa har 41 kvinnojourer ansökt om tillstånd för skyddat boende.
Den gradvisa nedmonteringen av kvinnofrid och barnfrid har fått betydande konsekvenser för kvinnojourernas möjligheter att upprätthålla sina boenden. Allra tydligast märks det i norra Sverige. Under 2023 och 2024 avvecklade 23 kvinnojourer sina boenden, framförallt på grund av minskade placeringar sedan flera år tillbaka och bristande långsiktig finansiering. Kravet på bemanning dygnet runt är även en faktor. En majoritet av dessa jourer, drygt fyra av fem, har dock växlat upp sin öppna verksamhet genom att ge utökat stöd via chatt, telefon och IRL. Dessa kvinnojourer återfinns i årsstatistiken.