Hej, hur mår du?

Att må bra, dåligt och att inte må på något speciellt sätt alls, är normalt. Ändå är normen att man ska "må bra" och vara en fungerande människa hela tiden. Psykisk ohälsa är precis lika relevant och verkligt som fysiska åkommor. Här nedan kan du läsa lite mer om vad psykisk ohälsa kan handla om!

ATT MÅ DÅLIGT 

Det är helt normalt att må dåligt. Det kan handla om till exempel stress, oro och ångest, att man blivit utsatt för våld eller sexuella övergrepp, ensamhet och så mycket mer. Ibland kan man också må dåligt utan att riktigt veta varför. När man mår psykiskt dåligt kan det yttra sig på olika sätt i kroppen. Förändrad aptit, dålig sömn, koncentrationssvårigheter är saker som kan märkas.  

När man mår dåligt kan det vara skönt att prata med någon. Du kan antingen prata med en kompis, en vuxen du litar på, en lärare eller kuratorn på din skola. Ofta känns det skönt att få berätta för någon hur man mår. 

Ibland kanske man inte vill prata med någon man känner. Då är du välkommen att eller skriva till vår, eller någon annan jours, stödchatt. Vissa jourer har även telefontider. Vi finns och tror på dig och det du berättar. 

 

LÄS MER OM PSYKISK OHÄLSA HÄR 

  • Vårdguiden 1177 har mycket relevant och viktig kunskap om psykisk ohälsa på sin webbsida. De riktar sig främst till de som är äldre än 18 år. Men såklart kan alla läsa eller ringa till dem för rådgivning! https://www.1177.se/liv--halsa/psykisk-halsa/

 

  • Ungdomsmottagningen har mycket relevant kunskap och tips och råd på sin hemsida https://www.umo.se/att-ma-daligt/. De har även fysiska mottagningar över hela Sverige dit du kan gå för att ha samtal med utbildad personal. 

 

  • BRIS (Barnens rätt i samhället) kan du upp till 18 år ta del av forum, kunskap och stöd i form av chatt eller telefon. Du kan hitta till dem genom den här länken: https://www.bris.se/ eller ringa deras nummer 116 111.

ATT SÖKA HJÄLP 

Om du mår dåligt under en längre period kan du behöva söka professionell hjälp. Det finns kuratorer, psykologer och terapeuter med många års utbildning och erfarenhet som är till för att hjälpa dig. Sök vård på en vårdcentral eller psykiatrisk mottagning om du mår psykiskt dåligt. 

Kanske känns det svårt att veta när man ska söka vård, då kan du börja med att prata med någon du litar på eller som har erfarenhet av att göra det själv som kan hjälpa dig. Om din första vårdkontakt inte blir som du tänkt dig, våga testa en ny. Du är värd att få hjälp! 

Om du eller någon i din närhet börjar få mycket jobbiga tankar om att man inte orkar leva längre är det viktigt att du berättar det får någon.https://mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/ kan du chatta eller ringa till en av deras utbildade volontärer för att prata anonymt om dina tankar och känslor. Om det är en akut situation ska du ringa 112. 

Kom ihåg att du är betydelsefull och att dina känslor är viktiga. 

Vi på Tjejjouren Siljan vill tipsa om Ångestpodden som är en podd där psykisk ohälsa står i fokus och är ett bra alternativ till vardagen för att lära sig mer om sig själv och andra människor.