Porr

"Min kille tjatar om analsex och annat som han sett i porr, men jag vill inte. Vad ska jag göra?" frågar många tjejer som hör av sig till jourerna. Här kan du läsa mer om porr. Behöver du stöd finns våra jourer här för dig!

Vad är Porr?

Nästan alla har sett porr. Porr kan vara svårt att undvika för att det finns överallt på internet. Porr är nämligen en av världens största industrier som tjänar många miljarder varje år. Dagens porr innehåller ofta örfilar och strypningar eller att tjejer kallas för hora och slyna, det som annars kallas våld och trakasserier. Eftersom så många unga idag har sett porr innan de har haft sex själva tror många att porr är sex, men de allra flesta människor vill inte bli slagna eller strypta.

Människorna i porr är verkliga kvinnor, även om kropparna är retuscherade och opererade så är det inte trickfilmat utan händer på riktigt.  Precis som i skönhetsindustrin så kan den få dig att känna dig ful och fel samtidigt som du tänker att det är det här som andra tycker är snyggt och sexigt. Porrens bild av hur människor ser ut har också stor påverkan på reklam, musikvideos och bilden av vad som är snyggt och coolt, till exempel är det lätt att tro att tjejer inte har hår någonstans och att blygdläpparna är exakt lika stora eller inte syns alls och att killar har stor snopp, är hårda och arga och har mycket muskler.

Det är många som blir kåta av porr, det betyder inte att du behöver göra det du sett i porren i verkligheten. Det kan kännas som att porr är det enda sättet som människor blir kåta på, men det är inte sant. Ett bra sätt att hitta andra sätt att bli kåt på är att inte titta på porr och istället utforska själv vad du tycker är skönt och tillsammans med någon annan när du är redo och om du och den andra personen vill.

Att försöka skaffa sig en bild av hur sex kan gå till genom att titta på porr blir alltså inte rätt. Att tro att sex och porr är samma sak kan dessutom vara skadligt, både för dig själv och andra. Det kan också kännas väldigt jobbigt om man tror att porren är något man måste efterlikna, eftersom flera handlingar i porren gör ont och kan vara farliga.

När det inte känns bra

Många som tittar mycket på porr känner att de blir negativt påverkade. Det är vanligt att porr innehåller förnedring och våld mot kvinnor, som inte känns bra att titta på även om du blir kåt, den känslan är viktig att ta på allvar.

Många som är ihop med någon som tittar mycket på porr tycker att partnerns porrtittande är ett problem. Porr kan påverka sexuella fantasier och sexuellt beteende. Att gå över någon annans gränser eller att tjata är aldrig okej. Forskning visar till exempel att killar som tvingar eller pressar tjejer till att ha analsex delvis är inspirerade av porr.

Porr kan också användas som en del av ett sexuellt övergrepp, till exempel att tvinga någon att titta på porrfilm. Ett annat övergrepp är att pressa någon att bli fotad eller filmad och sedan sprida bilden eller filmen på porrsajter. Det är olagligt.

Porr är inte sex

En person som tittar mycket på porr kan tro att sex ska vara som det som visas i porr. Den kan tro att tjejer gillar det som tjejer i porrfilmer utsätts för, till exempel förnedring eller våld. Personer som tittar mycket på porr kan känna sig beroende och behöva titta oftare. De kan också behöva se mer förnedring och våld för att bli upphetsade och tappa kontrollen över sitt porrtittande. Porren kan flytta gränserna för vad man tänder på i sitt eget sexliv och hur man behandlar andra sexuellt.

Killarna i porrfilmer ska ofta vara hårda och oschyssta mot kvinnor och tjejer, men det är inte vad de flesta tycker om när de ska ha sex. Sex blir alltid bäst om båda bryr sig om varandra. Det är olagligt att göra något sexuellt mot någon annan som är mot den personens vilja. Då är det ett sexuellt övergrepp eller våldtäkt som är en brottslig handling och kan leda till fängelse.

Exotisering

Du som till exempel är svart eller har sydostasiatiskt utseende kan ha mött personer som har en bild av din sexualitet från porren de sett. Samma sak om du är hbtq-person. De kan ha överdrivet sexualiserade attityder och kommentarer till hur du ser ut, eller till din sexualitet. Det brukar kallas exotisering och betyder att någon tycker du är spännande och blir fixerad och fascinerad över att du är “annorlunda” från hur den själv är. Att bli exotiserad känns ofta fel, förnedrande och obekvämt, och du har all rätt att känna så. Personen kanske inte medvetet menar något illa, men det spelar ingen roll. Om du känner att det inte känns bra är det viktigt att det tas på allvar. Det är viktigt att du känner att du är omtyckt för den du är, inte för att någon har en idé om hur du ska vara. 

Porrskadad?

Ett ord för att bli negativt påverkad av porr är att bli porrskadad. Det finns hjälp att få för dig som känner att du blivit det, till exempel om du tappat kontrollen över ditt porrtittande. Du kan alltid vända dig till våra tjejjourer och ungdomsjourer om du behöver prata. Du kan också ringa anonymt till den nationella hjälplinjen Preventell. Där är de vana att stötta och hjälpa kring den här typen av frågor!

 

Här kan du läsa rapporter och forskning om porr

"Det här är inte ok!"

93.6KB

10 punkter från forskningen om porr och porrindustrin

105.8KB

Unizons åsikt

Här kan du läsa Unizons ställningstagande kring porr.

Läs mer här