Onani – vad är det och hur gör man?

Onani innebär att du stimulerar, smeker och har sex med dig själv. Onani brukar vara den allra första kontakten man har med sex, kåthet och njutning. Här kan du läsa mer om onani.

Onani innebär att du stimulerar, smeker och har sex med dig själv. Onani brukar vara den allra första kontakten man har med sex, kåthet och njutning. Många har onanerat ända sedan de var barn och fortsätter att göra det under resten av livet.

Vad händer i kroppen när man blir upphetsad eller kåt?

Om du tänker på något eller ser någon som gör dig upphetsad eller kåt så skickar hjärnan signaler till olika delar av kroppen. Då kan hjärtat börja slå fortare, blodflödet ökar i kroppen och du kan känna dig varm, du kan få puls, rodnader, bröstvårtorna styvnar, du kan börja andas snabbare, dina muskler kanske spänns och du kan börja svettas.

När tjejer blir kåta fylls blygdläpparna, klitoris och slidöppningen med blod. När killar blir kåta fylls svällkropparna i kuken med blod. Det är det som gör att killar får stånd.

När svällkropparna i klitoris eller penisen blir hårda och reser sig, kallas det för erektion eller stånd. Slidan vidgas, blir djupare och fuktigare. Den ökade våtheten kallas lubrikation.

Hur onanerar man?

Många tjejer tycker det är skönt att stimulera klitoris när man onanerar. Klitoris sitter ovanför urinröret och på utsidan kan det se ut som ett litet knappnålshuvud men på insidan så sträcker den sig ner mot ljumskarna och låren. Pröva dig fram när du tar på din fitta vart det känna skönt att gnida, klappa, gnugga eller använda något som vibrerar.

Många tjejer tycker också det är skönt att föra något in och ut ur fittan när man onanerar. Här är det viktigt att det som du för in är hel och rent så du inte skadar dig samt att du är våt eller använder glidmedel för att inte få ont.

Andra delar av kroppen som kan vara sköna att ta på när man onanerar är brösten, låren, magen, munnen eller nacken. Pröva dig fram vad du gillar!

Många killar tycker om att dra med handen över ollonet. Det brukar kallas för att ”runka”. Samma sak gäller här – pröva dig fram vad du gillar!

Orgasm

Att komma, att det går för en eller att man får orgasm är flera namn på samma sak. Orgasm är när det känns skönare och skönare i kroppen, känslan blir intensiv och sen släpper det. När du får orgasm drar musklerna i underlivet ihop sig i regelbundna rörelser, även kallat sammandragningar. Det kan kännas som rysningar, darrningar, att det bultar eller rycker i kroppen. Själva orgasmen varar ofta bara ett par sekunder, men man kan känna sig lugn och skön i kroppen ett bra tag efteråt. Det beror på att vid orgasm så utsöndras må-bra-hormoner i kroppen som gör att du känner sig glad och att du mår bra.

Vägen till orgasm ser olika ut. Det är dock vanligt för tjejer att få orgasm om man stimulerar klitoris. Många känner då att det efter ett tag känns skönare och skönare till att tillslut komma!

Svårt att få orgasm?

Att inte kunna få orgasm kan bero på en massa olika saker. Det kan bero på vilket sätt du har sex, hur du mår eller vad du varit med om tidigare i ditt liv.

Andra saker som kan påverka är till exempel om du känner dig stressad, spänd, nervös eller trött. Det kan också bero på att du har svårt att helt fokusera på själva sexet och slappna av i situationen.

Du kanske känner en oro för att du inte kommer att få orgasm, att du tror att du kanske inte är tillräckligt bra eller snygg, att du inte känner dig trygg. Om du bara tänker på att du ska få orgasm är det stor risk att det blir svårare eller inte händer alls. Försök att vara kåt, avslappnad och fokusera på de områden på kroppen som du gillar att bli röra. Att ha en avslappnad inställning till din orgasm ökar chanserna för att kunna få en!

Vissa funktionsvariationer, skador, sjukdomar och mediciner kan också göra det svårare att få orgasm. Om du tycker att det är problem att du inte får orgasm kan du prata med någon om det, till exempel landets tjej- och ungdomsjourer eller personalen på en ungdomsmottagning.

Positiva saker med onani!

Genom att onanera så lär du känna din kropp och det hjälper dig att känna dig bekväm i din kropp. Du lär dig vad du tänder på, vad du tycker är skönt, hur din kropp ser ut och fungerar.

Att onanera utsöndrar även massor av må bra-hormoner som stärker ditt immunförsvar och som får dig att känna dig lugn, glad och trygg.

Det är ingenting pinsamt eller äckligt i att onanera. De allra flesta människor gör det, ofta under större delar av sitt liv. Så onanera på om du mår bra av det och finner njutning av det!