Porr är inte sex

Sex blir alltid bäst om båda bryr sig om varandra. Läs mer om porr och hur den kan påverka dig.

Pornografi är sexuella beskrivningar (videor, bilder, texter eller ljud) i syfte att växa lust och upphetsning. Genom att se andra smeka sig själv, varandra eller ha sex kan personen som tar del av materialet bli kåt och få sexuell njutning. Att titta, läsa eller lyssna kan vara ett sätt att utforska sin egen sexualitet och nyfikenhet.

Nästan alla har sett porr. Porr kan vara svårt att undvika för att det finns överallt på internet. Porr är nämligen en av världens största industrier som tjänar många miljarder varje år. Dagens porr innehåller ofta örfilar och strypningar eller att tjejer kallas för hora och slyna, det som annars kallas våld och trakasserier. Eftersom så många unga idag har sett porr innan de har haft sex själva tror många att porr är sex, men de allra flesta människor vill inte bli slagna eller strypta.

Människorna i porr är verkliga kvinnor, även om kropparna är retuscherade och opererade så är det inte trickfilmat utan händer på riktigt.  Precis som i skönhetsindustrin så kan den få dig att känna dig ful och fel samtidigt som du tänker att det är det här som andra tycker är snyggt och sexigt. Porrens bild av hur människor ser ut har också stor påverkan på reklam, musikvideos och bilden av vad som är snyggt och coolt, till exempel är det lätt att tro att tjejer inte har hår någonstans och att blygdläpparna är exakt lika stora eller inte syns alls och att killar har stor snopp, är hårda och arga och har mycket muskler.

Att försöka skaffa sig en bild av hur sex kan gå till genom att titta på porr blir alltså inte rätt. Att tro att sex och porr är samma sak kan dessutom vara skadligt, både för dig själv och andra. Det kan också kännas väldigt jobbigt om man tror att porren är något man måste efterlikna, eftersom flera handlingar i porren gör ont och kan vara farliga.

Unizon om porr

Sex blir alltid bäst om båda bryr sig om varandra. Läs mer om porr och hur den kan påverka dig.

Unizon om porr

Påverkas du av porren?

Testa hur mycket du vet om hur porr påverkar oss själva, våra relationer och människor i porrindustrin.

Reality Check