Alkohol och droger

Du kanske brukar, vet någon som brukar eller va på fest och blev bjuden och det var svårt att tacka nej? Missbruk kommer i många olika former och vi vill att du ska veta att du inte är ensam om du går igenom det eller någon i din närhet går igenom det. Kom ihåg att det ALDRIG är ditt fel om din parter, förälder eller kompis använder något. Du ska heller aldrig testa något som du inte vill bara för dina vänner gör det.

Att säga nej och avstå är så mycket coolare än att testa något som kan få dig att hamna snett.

Till droger räknas narkotika, vissa läkemedel och lösningsmedel, narkosmedel, dopingmedel, alkohol och tobak.

Man kan ju ibland undra varför man prövar droger när man vet att det kan vara farligt, vanebildande och ibland kan leda till döden. En av anledningarna är en önskan att vilja må bättre. Med alkohol och drogernas hjälp kan det kännas som om vardagens problem försvinner. Ett piller kan ta bort smärtor eller minska ångest. Några drinkar kan få en att känna sig mindre stressad eller användas som stämningshöjare på festen. Cannabis kanske får en att slappna av för att nämna några olika anledningar.

Även grupptryck, nyfiken och sökande efter spänning kan vara en anledning. Att det är spännande och förbjudet kan också locka. 

Att det inte är bra att dricka mycket alkohol vet nog alla, alkohol skadar hjärnan oavsett ålder. Men varför det är farligare för unga att dricka är inte lika känt. Eftersom hjärnan utvecklas upp till 25-årsåldern är det känsligare hos unga. Redan små mängder alkohol ger sämre omdöme, minne och reaktionsförmåga. Även kroppsstorleken spelar roll, en mindre kropp innehåller mindre vätska att späda ut alkoholen med vilket gör att det går snabbare att bli berusad. 

Att kombinera alkohol och läkemedel eller andra droger kan vara livsfarligt. Även droger som är nya, ofta syntetiska, och ännu inte hunnit bli olagliga att sälja eller köpa kan ändå vara farliga. Förutom att syntetiska droger är väldigt skadligt för kroppen så är det också väldigt svårt att dosera, både styrka och innehåll kan skilja från gång till gång. Det ökar risken ytterligare för förgiftningar och överdoser.

Hur påverkas kroppen?

Funderar du på hur olika typer av droger påverkar kroppen, relationer och din psykiska hälsa. Läs mer på Unizons ungdomsguid.

Till guide

Frågor och svar

På Drugsmart.se hittar du mer information och svar på de flesta frågor som är förknippade med alkohol och droger. Du kan även ställa frågor anonymt.

Till sida