Om kroppen i puberteten

Under puberteten ändras kroppen från att vara ett barn till att bli vuxen och pågår under 5-6 år. Majoriteten av tjejer kommer in i puberteten när de är runt 10-14 år, medan killar brukar vanligtvis komma in i puberteten några år efter. Det finns också de som kommer in lite senare eller tidigare i puberteten.

Under pubertetens början är det vanligt att man växer fort. Det kan leda till att man kan  känna sig klumpig då olika kroppsdelar växer olika snabbt. Vissa tycker det känns spännande att komma in i puberteten medan andra kan tycka att det är jobbigt. Vissa personer utvecklas fortare än andra vilket gör att ens jämnåriga kan ha utvecklats snabbare eller långsammare.

Hur vet vi att vi har kommit in i puberteten?

Det finns flera olika tecken på att vi har kommit in i puberteten: 

Puberteten gör att du får mer och kraftigare hårväxt på kroppen. Exempelvis kommer det hår runt könsorganet och i armhålorna. Håret växer där för att kunna skydda huden och slemhinnorna från att utsättas för bakterier och smuts. Det skyddar även mot kyla och värme. Det finns en tro om att det är onaturligt att ha hår på kroppen, framförallt för tjejer då många tjejer i tidningar, på tv och internet inte ser ut att ha hår på kroppen. Men det är för att de har tagit bort håret och inte för att de inte har något kroppshår alls. Hårväxten på kroppen är bra och är till för att skydda!

Plötsligt märker du att du börjar svettas under armhålorna. Det beror på att svettkörtlarna har börjat producera mycket mer svett. För att undvika att det luktar illa av svetten kan man använda sig av någon form av antiperspirant såsom en deodorant. Att ha en god hygien och tvätta sig under armarna varje dag kan vara en bra rutin att införa. 

När man kommer in i puberteten börjar många tänka mer och mer på sex. Det känns pirrigt att fundera över hur det skulle kännas att få vara med en annan människa på ett sexuellt sätt. Man kan börja fantisera mer än innan om sådana situationer. Det är många som börjar onanera i denna åldern. Det är ett viktigt sätt att lära känna sin egen kropp och hur den fungerar samt att man lär sig vad man själv tycker om och vad som känns bra. 

Akne är vanligt att få under puberteten och beror på en ökning av testosteron i kroppen. Ökat testosteron kan leda till att dina talgkörtlar producerar mer fett vilket tillsammans med en bakterie kan leda till finnar. Du kan få akne vart som helst på kroppen men det förekommer oftast i ansiktet, ryggen och på bröstet. Då det finns flest talgkörtlar där. Att få akne har inget att göra med dålig hygien. Men ett tips är att tvätta partierna du har akne på under morgon och kväll med mild tvål/ansiktsrengöring. På apoteket går det att få hjälp att hitta bra produkter för akne.

När du kommer in i puberteten brukar det börja komma flytningar från slidan. Det är en vitaktig slemmig vätska som kommer för att kroppen vill hålla slidan ren. Dessa flytningar luktar lite surt. Det finns de som tvättar underlivet ofta för att bli av med den lite syrliga lukten, men det kan få en annan effekt och leda till att det naturliga pH-värdet kommer ur balans. Detta kan leda till att flytningar börjar lukta illa.  Att underlivet luktar lite syrligt är bra då det är så det ska lukta.   

Den första mensen kommer vanligtvis två år efter att du har kommit in i puberteten. Det är olika för alla när den första mensen kommer, men de flesta får den runt 12-13 års ålder. Vissa får mens när de är 9-10 år och andra kan få mens runt 16 års ålder. Mängden blod som kommer under mensen och hur många dagar den håller i är väldigt individuellt. Det finns olika mensskydd som kan användas under mens, exempelvis bindor, tamponger eller menskopp. Du kan prova dig fram för att se vad som funkar bäst för just dig!

Det är vanligt att mensen i början är oregelbunden, vilket ofta rättar till sig och därefter går mensen in i en jämn cykel. Det är vanligt att ens cykel är mellan 21-35 dagar, vilket betyder att det är antalet dagar från första mensdagen till nästa första mensdag. Ibland kan mensen försvinna under en längre eller kortare period. Det kan bero på olika orsaker som exempelvis graviditet, stress, om man tränar för hårt, har ätstörningar eller om man mår dåligt. Om mensen är mycket oregelbunden är det bra att höra av sig till en ungdomsmottagning för att kolla upp varför den är så oregelbunden.

Det finns flera som får smärtor under mens. Det kan göra ont i magen eller ryggen. Tips om du känner av mensvärk är att försöka röra på dig, ta ett varmt bad eller lägga något varmt på området som gör ont. Känner du att smärtan är alldeles för olidlig bör du prata med en läkare om det.

När du kommer in i puberteten börjar dina bröst att växa, vilket är något av det första som händer med kroppen. Under tiden de växer kan en del tycka att det gör lite ont eller ömmar. Alla bröst ser olika ut, stora, små, spetsiga eller runda. Alla sorters bröst är lika bra och lika okej! 

Vissa vill då börja använda topp eller bh för att avlasta ryggen eller för att det känns bra. Vissa blir även avhjälpta av en skön sport-bh som avlastar ryggen. Men man måste inte ha bh om man inte vill, man avgör själv vad som känns bäst.  

Besvär som kan uppstå från allt mellan två veckor innan fram tills när mensen har kommit kan vara PMS (Premenstruellt syndrom). Det beror på att gulkroppshormonet (progesteronet), som bryts ner efter ägglossningen när ägget inte blivit befruktat, behöver tas om hand om. Det blir då kvar en restprodukt av nedbrytningen som vissa är känsligare för då de kan blocka ut må-bra-hormonerna i hjärnan.

Du kan till exempel känna dig svullen, bli trött och få ömma bröst. Andra tecken på PMS kan vara en känsla av att du är lättirriterad, ledsen, har huvudvärk eller blir sugen på sötsaker. Det finns olika sätt som har visat sig lindra dessa obehag. Att få tillräcklig sömn, undvika stress eller göra avslappningsövningar. Det är viktigt att ta hand om kroppen när man har pms och vara snäll mot den. 

Vissa blir väldigt ledsna eller arga när de får sin pms. I vissa fall kan det då röra sig om PMDS (Premenstruellt dysforiskt syndrom) och drabbar hårdare än vanlig pms. Man kan få hjälp av läkare att få medicin mot detta, men vissa hävdar att det kan hjälpa att sluta med koffein och gluten om man intar det. Det finns en del att läsa om pmds på nätet så försök hitta en väg och hjälpmedel som fungerar för dig.