Självmord och om tankar på att ta sitt liv

Ibland kan livet kännas hopplöst och den enda utvägen man känner är möjlig är genom att ta sitt liv. Det syns inte utanpå men på insidan är det ett enda stort kaos och mörker.

Det kan vara väldigt svårt för människor i ens närhet, som inte befunnit sig i den situationen själva, att förstå hur tankarna och känslorna snurrar runt i huvudet för den bär på sådana tunga känslor inom sig. Det kan bidra till att det känns svårare att prata om, just av rädslan att ingen kommer förstå hur man känner och varför. Men att börja öppna upp och prata med någon kan vara en räddning. Det finns många vägar att gå för att få bra hjälp. Ett sätt är att chatta med en jour som finns tillgängliga för dig att chatta och prata med. En person som arbetar på en jour är någon oberoende medmänniska som du kan vara helt anonym för.

Att få rätt hjälp

Bara att få sätta ord på sina känslor inför någon annan kan hjälpa till att komma på andra tankar igen. Du kan även vända dig till någon du litar på – som en familjemedlem, vän, ungdomsmottagning, elevhälsan på skolan eller få hjälp via nätet på till exempel mind.se. Längst ner i texten har vi länkat bra kontakter för dig som bär på funderingar om att ta ditt liv. Det finns bra hjälp att få och du är inte ensam i detta. Det är vanligare än vad många tror. 

Detta är inget man ska gå och bära på själv. Försök så gott du kan att hitta hjälp, och om du bara orkar berätta för en vän eller liknande så försök sök vidare hjälp tillsammans. När man har stöd blir det enklare. Om du inte vet vem du ska fråga om hjälp så är det viktigt att ha med sig att det är många i din närhet som vill hjälpa dig, fler än du kanske tror. 

Du ska söka vård direkt om du mår så dåligt att du inte står ut och har allvarliga planer på att ta ditt liv.

Ring 112 eller kontakta en psykiatrisk akutmottagning. På 1177.se kan du söka efter psykiatriska akutmottagningar för barn och unga och för vuxna.

Ring telefonnummer 1177 om du vill få hjälp med var du ska söka vård.

  • Först och främst, du är inte ensam. Många känner som du, det kanske kan göra det lättare att veta med sig att man inte är den ende i världen som känner som man gör.
  • Försök berätta för någon du litar på - även om det känns jobbigt.
  • Be någon om hjälp att kontakta vård om du inte orkar göra det själv. Det finns hjälp att få!
  • Försök komma ut en stund dagtid varje dag. Dagsljus är otroligt viktigt för att man ska öka möjligheterna att må bra. Försök sova på nätterna och vara vaken på dagarna.
  • Lider du av depression eller ångest är det bra att försöka äta bra mat, röra på sig och sova så gott det går. 
  • Vad har du brukat att tycka om att göra? Måla, gå promenader, sporta, programmera eller kanske läsa böcker? Försök ta upp de aktiviteterna igen - de kan få dig att känna känslor som brukade kännas bra vilket kan hjälpa dig må bättre även nu. 
  • Försök hitta umgänge som är positivt inställda till livet, att umgås med fler personer som mår dåligt kan göra att ni påverkar varandra i en negativ spiral, även om det är i ett chattforum eller liknande på nätet. 
  • Undvik alkohol och droger. Du kanske upplever att de hjälper för stunden, men i det långa loppet gör de självmordstankar ännu värre samt ger dig ångest, depression och andra negativa konsekvenser för att kunna få ett bra liv. 

 

Fast det känns avlägset just nu så kommer det bli bättre om du står ut och tar hjälp. Det kan kännas att det alltid kommer vara som det känns nu. Man kan lära sig tänka på ett annat sätt och med rätt stöd och hjälp så är möjligheterna mycket goda för att man ska kunna komma tillbaka till ett fullt fungerande liv igen. 

Det kan drabba vem som helst, många gånger beror tankarna på vad man har varit med om i livet. Det kan handla om att man:

  • Har blivit utsatt för mobbing, känt utanförskap eller blivit utfryst. Att känna att en inte tillhör en grupp eller ett sammanhang är många gånger en oerhört stark orsak till att känna att en inte hör hemma någonstans.
  • Har många problem och känner sig misslyckad, ensam och/eller inte älskad. 
  • Har gått igenom en kris i livet såsom ett uppbrott från ett förhållande en inte ville lämna, förlorat sitt jobb, fått en svår sjukdom eller har en nära anhörig som är svårt sjuk, har gått bort eller på annat sätt påverkat en i hur en mår. 
  • Har blivit utsatt för våld, trakasserier, sexuella övergrepp, våldtäkt eller andra kränkningar. 
  • Grubblar över vem en är, vilken sexuell läggning en har eller att en känner att en inte hör hemma i sin kropp eller där en är, osäker över framtiden och på vad en vill. 
  • Lider av någon ätstörning eller kanske har någon diagnos som en behöver hjälp för så som ADHD eller liknande. 
  • Har precis fött barn och känner att barnet skulle klara sig bättre utan en. Då lider en förmodligen av förlossningsdepression. Det finns specialiserad hjälp att få. 

Det kan självklart finnas fler orsaker än dessa.

Här kan du ta reda på mer fakta samt leta reda på en kvinno-, ungsdoms-, eller tjejjour som har öppet när du behöver stöd. 

https://unizon.se

 

Om du lider av psykisk ohälsa och funderar på att ta ditt liv:

https://www.umo.se/umo-podden/umo-podden/tips-till-dig-med-sjalvmordstankar/

https://www.bup.se/fraga-bup/

https://mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/

 

Om du är utsatt för mobbing:

https://friends.se/radgivning/

 

Om du blivit utsatt för sexuella kränkningar eller övergrepp på nätet:

https://dittecpat.se

 

Om du lider av förlossningsdepression

https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/psykiska-sjukdomar-och-besvar/depression/depression-i-samband-med-att-du-far-barn/

 

Om du blivit utsatt för trakasserier eller kränkningar på grund av din sexuella läggning:

https://www.rfsl.se/verksamhet/stod/rfsl-stodmottagning/

 

Om du blivit utsatt för sexuella övergrepp eller våldtäkt.

https://storasyster.org