Nu gör vi 17 maj till jämställdhetsdag!

17:e maj 2013

Från och med i dag proklamerar de tre kvinnoorganisationerna 17 maj till jämställdhetsdag ”tills också Sverige har kriminaliserat sexköp utomlands!”

Som första land i världen har Norge förbjudit sexköp utomlands. Svenska kvinnoorganisationer konstaterar nu att Norge inte bara går om Sverige i skidspåret utan även på jämställdhetsområdet och hyllar grannlandet genom att utnämna Norges nationaldag till Jämställdhetens dag.

I Sverige infördes en lag mot sexköp 1999. Sedan dess har antalet män som köper sex minskat. Men fortfarande har var tolfte svensk man köpt sex och 80 procent av svenskars sexköp sker utomlands. Så länge sexköp är lagligt i landet man reser i är det fritt fram för svenskar att köpa sex på semestern.

Varför ska sexköp vara okej på tjänsteresan eller semestern? Är människor i andra länder inte lika mycket värda? Norge visar att kränkningar mot mänskliga rättigheter är lika allvarliga var de än sker och det vill vi hylla!

Sveriges Kvinnolobby har i samarbete med Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR och med stöd av Riksorganisationen för kvinnoorganisationer och tjejjourer i Sverige (Roks) startat en kampanj för att Sverige ska följa Norges exempel och utvidga sexköpslagen till att även omfatta svenskar som köper sex utomlands. På Norges nationaldag den 17 maj tilldelar organisationerna Norges ambassadör Anne K. Lund ett jämställdhetspris med motiveringen att Norge visar vägen för att uppnå jämställdhet och förverkliga mänskliga rättigheter.

Norge är en förebild och vi kommer att fira 17 maj som Jämställdhetens dag tills också Sverige har kriminaliserat sexköp utomlands!

 

Artikel publicerad på Feministiskt Perspektiv 17 maj.