Folksam och Unizon tänder hjärta för våldsutsatta kvinnor

25:e nov 2023

Den 25 november tänder Folksam ihop med Unizon upp ett orange hjärta på fasaden till Folksams huvudkontor på Södermalm i Stockholm – för att uppmärksamma Orange Day, den Internationella dagen mot våld mot kvinnor. En av tre kvinnor i världen utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Mäns våld mot kvinnor och flickor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och ett folkhälsoproblem sträcker sig över lands-, klass- och åldersgränser.

– Vi är inne i en mörk period just nu och då tänker jag inte bara på att det är november utan naturligtvis även på oroligheterna i vår omvärld. Det är också en tid då våldet mot kvinnor tenderar att öka. Därför känns det extra viktigt i år att vi tänder vårt hjärta på Folksamskrapan och försöker sprida ljus och kärlek i mörkret, säger Jens Wikström, chef Affärsområde Sak på Folksam.

Unizon är ett riksförbund för 150 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer och stöttar dagligen kvinnor och barn som utsatts för våld. Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Den 25 november tänder Olga Persson, ordförande Unizon och Jens Wikström, chef Affärsområde Sak, hjärtat som kommer att lysa orange från den 25 november. Den första advent kommer färgen på hjärtat att övergå till röd.

– Mäns och killars våld mot kvinnor och flickor är en kriminalitet som pågår dygnet runt, året om. Var tredje vecka dödas en kvinna av en man och var fjärde ung tjej uppger att hon utsatts för sexualbrott under 2022. Om du eller någon du känner är utsatt, det finns hjälp att få, säger Olga Persson, förbundsordförande på Unizon.

För mer information, kontakta Folksams pressavdelning:
08-27 20 40
press@folksam.se

Kontaktvägar och information till utsatta:

Polisen
Är läget akut – ring 112.

Unizon – Kvinnojourer och tjejjourer
Unizon samlar 150 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer runt om i Sverige som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Jourerna stöttar via chatt, telefon och IRL. Det kostar inget att få stöd och du behöver inte berätta vem du är. Läs mer på unizonjourer.se.

Folksams Överfallsavdelning
Folksams hemförsäkring erbjuder ersättning för våld i nära relationer och täcker akuta merkostnader som uppstår när du behöver lämna ditt hem för att undkomma våld – ring 0771-950-950 eller läs mer här.

Kvinnofridslinjen
Öppet dygnet runt på 020-505050.

Bris
Bris är en barnrättsorganisation som arbetar för att stärka barns rättigheter genom att stödja, mobilisera samhället och göra barns röster hörda. Ring 116 111 för kontakt eller besök deras hemsida.