Historiskt kvinnoseminarium i riksdagen

10:e nov 2021

På historiskt kvinnoseminarium i riksdagen var vi flera som tillsammans lyfte hur ojämställdheten drabbar kvinnor genom hela livet och i livets alla områden.

Att kvinnor sedan 1995 fortfarande bara har 77 procent av mäns disponibla inkomst gör det mycket svårare att lämna män som utsätter dem för våld.

Tillsammans kräver vi:

  • Ett sjunde jämställdhetspolitiskt mål om jämställdhet genom hela rättsväsendet för att Sverige ska kunna hävda rättssäkerhet även för kvinnor och flickor.
  • En kriskommission som åtgärdar ojämställdheten som drabbar kvinnor och flickor genom hela livet.

- Det blev väldigt tydligt i seminariet, att alla de här jämställdhetspolitiska delmålen som handlar om kvinnors liv och död hänger samman. Man kan inte skruva på en sak utan att det händer något på ett annat ställe i samhället. Det borde vara den stora aha-upplevelsen för alla som har makt att förändra, säger Olga Persson, ordförande för Unizon, som var en av talarna till Expressen.

Andra medverkande var bland annat Fredrika Bremer-förbundet, Frida Stranne, statsvetare och författare, Lisa Bjurwald, journalist, författare och debattör, Rebecca Lagh, advokat specialiserad i våld i nära relation, sexualbrott, hedersrelaterat våld och brott mot barn, Malin Danielsson, riksdagsledamot, Camilla Wagner, journalist samt Gulan Avci, politiker.