Internationella Kvinnodagen med Unizons jourer

03:e mar 2021

Den 8:e mars uppmärksammar Unizons jourer över hela landet kvinnors och tjejers grundläggande rättighet att leva fritt från våld. Jourerna anordnar digitala föreläsningar och manifestationer och fortsätter sitt dagliga arbete med att stötta och skydda kvinnor, tjejer och barn som utsatts för mäns och killars våld. Se alla event här!

Eskilstuna, Nyköping, Katrineholm - Södermanlands län

Våld är inte sexigt! - Digital kampanj
Med start på den internationella kvinnodagen 8 mars vill vi, Ungdomsjouren Fria, Kvinno- och Tjejjouren Miranda och Tjejjouren Mira under en hel vecka belysa en av vår tids största konsekvenser av att inte leva i ett jämställt land – mäns våld mot kvinnor och tjejer.  Under förra året tog våra re jourer emot över 1500 stödsamtal vilket var en enorm ökning jämfört med året innan. Vi kunde också se att det sexuella våldet mot unga tjejer ökade i samband med spridningen av covid-19. Därför har vi valt att uppmärksamma just sexuellt våld under den här veckan. Vi kommer un veckan sprida informderation på våra sociala medier om vad sexuellt våld är, vem som blir utsatt och varför, vart man kan få stöd och hur en polisanmälan går till. Vi kommer även dela anonyma personliga berättelser från tjejer som blivit utsatta.  Torsdagen den 11/3 bjuder vi in till en digital föreläsning med Paulina Bengtsson, grundare av Novahuset, som kommer berätta sin historia om hur hon blev utnyttjad, våldtagen och såld av sin dåvarande pojkvän under flera års tid. Föreläsningen är kostnadsfri, men kräver anmälan. Antalet platser är 100. Klicka på länken för att registrera dig: https://zoom.us/webinar/register/WN_iJO1qLekQOSbQOkzCX3NnQ

Vi kommer även att anordna en Trygghetsvandring denna kväll, där anställda och volontärer på jourerna går runt i samhället och pratar med människor som är ute. Vi kommer att informera om vår verksamhet, och bjuda på chokladbollar (singel-förpackade!). 
Hoppas att just du vill delta i vår kampanjvecka och sprida kunskap om att våld faktiskt inte är sexigt!

Falun

Kvinnojouren Kullan bjuder in till digital manifestation
Vi arrangerar en digital manifestation i Sisters Unite Dalarnas nätverk den 8:e mars. Manifestationen bjuder bland annat på tal av kommundirektör Pernilla Wigren, musik av Petra Mases och spoken word med Khulud Omar. Manifestationen avslutas med tal av landshövding Ylva Thörn. Manifestationen kommer sändas på Zoom mellan kl. 18:00-19:00 och länk till sändningen kommer på Facebook: https://www.facebook.com/events/456537232054978/

Filipstad Storfors

Kvinnojouren Filipstad Storfors: Vi anordnar digital ljusmanifestation för alla kvinnor som utsätts för våld. På grund av rådande omständigheter kan vi inte ses som vi brukar med ljusmanifestation, tal, musik och sång – vi ber er istället tänka på denna dag och tända ett ljus hemma.

Kalmar

Kvinnojouren Kalmar välkomnar till VÄGEN UT - OBS 7:e mars!
Uppmärksamma Internationella kvinnodagen dagen innan 8:e mars tillsammans framför din datorskärm.
Vi har samlat intressanta berättare och artister så nära en publik man törs komma under pandemin.
Rubriken är VÄGEN UT. Ut ur en destruktiv relation eller ett beteende.
Kvinnojouren Kalmar sänder Corona säkert från sin YouTube kanal https://www.youtube.com/results?search_query=kalmar+kvinnojour En livestream direkt från Kalmarsalen in i din datorskärm söndag 7:e mars 13-16. Det kommer sedan att ligga kvar på Youtube en vecka.
Medverkande
Ida Gratte/ Miss Sister, singersongwriter
Agnes Forstenberg och Agnes Hargne Wallander skådespelare
Paulina Bengtsson Föreläsare och författare ”Utnyttjad, våldtagen och såld- en sann historia”
Marie Eriksson historiker och författare LNU ”Mäns våld mot kvinnor ur ett historiskt och ekonomiskt perspektiv”
Simone Sandell f.d. polis/Länsförsäkringar Kalmar län ”Vi reder ut överfallsskydd och snåriga försäkringsvillkor”
Catherine Westling Konferencier

Kvinnojouren Kalmar arrangerar ihop med Kalmar Zontaklubb och Kalmar Soroptimistklubb. Tre organisationer som stödjer kampen mot mäns våld mot kvinnor. Evenemanget är gratis men swisha gärna ett bidrag som kommer att delas lika mellan våra tre organisationer och gå till våra projekt som motverkar våld mot kvinnor och flickor. Swish 123 667 77 85

Om ni önskar veta mer om evenemanget tveka inte att kontakta oss:
Pernilla Printz, Kvinnojouren Kalmar, ordf@kjkalmar.se 048019155                          

Karlskrona

Kvinnojouren Karlskrona lanserar ny hemsida och håller chatten öppen 9:00-18:00.  

Malmö


Malmö kvinnojour
Anordnar 8-marskampanjen #1förmycket som uppmärksammar hur vanligt våld är, om våldets olika former och vad du kan göra om du är orolig för dig själv eller någon annan – spana in jourens sociala medier @malmokvinnojour

Kvinnojouren Öresund
Informerar om olika former av våld och välkomnar till livestream på instagram den 8:e mars. Läs mer och ställ dina frågor redan nu på @kvinnojourenoresund

Malung-Sälen


Kvinnojouren Malung-Sälen: Vi informerar om vår verksamhet med bokbord utanför ICA och bokhandeln Ugglan i Malung. Kommer dela ut info, visitkort etc. och tala med människorna som kommer fram till oss. Vi bjuder på chokladbitar (inslagna) samt frukt.

Ronneby

Tjejjouren Rut anordnar chattmarathon klockan 16.00-00.00 för att uppmärksamma kvinnodagen. Här når du chatten! 

Södertälje

Södertäljejourerna kommer hänga ut slipsar i Södertälje centrum och hänvisa till våra sociala medier.
Klockan 11:45-12:30 föreläser vi om våra verksamheter tillsammans med Brottsofferjouren i Södertälje och Juventas ungdomsjour via samordningsförbundet i Södertälje.
På kvällen kl 19:30-20:00 kommer vi att delta vid ett evenemang som ABF i Södertälje arrangerar där vi berättar om våra verksamheter och hur året som gått har sett ut. 

Tensta Hjulsta

Kvinnocenter Tensta/Hjulsta bjuder in att fira Internationella Kvinnodagen
Vi möts den 8e mars kl 15 i Spånga By Kvinnocenter och k.ö.k bjuder in till en eftermiddag av gemenskap och kraft. Ta med en sång, en text, en dans, en tanke eller något annat du vill dela denna dag som hyllar alla starka vackra modiga kvinnor. Varmt välkomna!

Varberg

Ungdomsjouren Tigerlilja och Kvinnojouren Frideborg välkomnar till livesamtal på instagram med influencern och kvinnorättsaktivisten Kristin Lagerqvist @krickelin måndag 8:e mars klockan 19:00 - spana in jourens insta @ungdomsjourentigerlilja

Digital gala

Kvinnors Rätt
Den 8 mars 2021, på internationella kvinnodagen, anordnar From One To Another galan Not all heroes wear capes. Målet är att hylla kvinnor som lyfter och banar vägen för andra kvinnor, men också att säkra utbildning för hundratals flickor i Kenya. Maria Rashidi, ordförande Kvinnors Rätt är nominerad till "Årets hjältinna". Galan sänds digitalt den 8 Mars 2021 kl. 20:00. Läs mer här: https://fromonetoanother.se/showusahero/

Unizon deltar i

Ingen att ringa? - Ett lunchsamtal om Värmdös arbete för våldsutsatta kvinnor
Pandemin leder till att fler arbetar hemifrån. För kvinnor som är utsatta för våld innebär det att situationen har blivit ännu värre. Samtidigt har Värmdö kommun sagt upp avtalet med den del av kvinnojouren som kallas Samtalsforum. Det finns en oro för vad som händer med barnen för de kvinnor som ber socialtjänsten om hjälp. Vad kan våldsutsatta kvinnor i Värmdö få för stöd? Vad behöver göras för att fler ska få den hjälp de behöver? Den 8 mars, på internationella kvinnodagen, bjuder Vänsterpartiet Värmdö in till ett lunchsamtal om det dilemma som uppstår för den som vill söka hjälp och vilka möjligheter som finns framåt.
I panelen ingår:
–Sofie Öhman, Kvinnojouren Nacka Värmdö
–Rebecka Andersson, generalsekreterare, Unizon
Moderator: Bonnie Friedh Möller, Vänsterpartiet Värmdö
av Vänsterpartiet Värmdö.  
Tid: 12.30 den 8 mars på Vänsterpartiet Värmdö:s Facebook
Sändningen kommer att finnas på https://www.facebook.com/vansterpartietvarmdo/live/

Girls rights have no price
Child 10 välkomnar till lunchsamtal på instagram klockan 12:00-13:00 den 8:e mars.
Cornelia Björkquist, sakkunnig sexualbrott och sexuell exploatering, Unizon, deltar.
Spana in Child10:s instagram-konto!

Kvinnans plats i hemmet - ett samtal om bostadssituationen för kvinnor i Stockholm
På internationella kvinnodagen bjuder Hyresgästföreningen region Stockholm och Feministiskt initiativ Stockholm in till ett samtal om en av de mest aktuella feministiska frågorna just nu: bostadssituationen för kvinnor. Unizons generalsekreterare Rebecka Andersson deltar.
Deltagare:
Rebecka Andersson - Generalsekreterare, Unizon
Åsa Schelin - Expert inom boende- och bosociala frågor, Sveriges Allmännytta
Tove Samzelius - Forskare, institutionen för socialt arbete, Malmö Universitet
Susanne Sjöblom - Vice ordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm
Farida al-Abani - partiledare och kommunpolitiker i Stockholm (FI)
Samtalet modereras av Monica Fundin Pourshahidi. Fundin Pourshahidi är chef för folkrörelse och boutveckling på Hyresgästföreningen.

Tid: 18:00 den 8 mars Klicka här för att se samtalet och läsa mer!