Rekordstort engagemang: Stoppa tvångsumgänge

25:e jan 2023

Frågan om barns tvångsumgänge väcker stort engagemang och många kräver förändring efter 8-årige Tintins död i Luleå, pappan är misstänkt för mordet. Samhällets viktigaste uppgift måste vara att skydda barnen.

Frågan om barns tvångsumgänge väcker stort engagemang och många kräver förändring efter 8-årige Tintins död i Luleå, pappan är misstänkt för mordet. Den 22:a januari hölls stora manifestationer för barns rätt att leva fria från våld med krav på en Lex Tintin. Att stoppa tvångsumgänge har också uppmärksammats i riksdagens partiledardebatt.

– Trots pojkens rädsla och trots mammans varningar så dömdes barnet till umgänge med pappan, och nu är han borta, sade Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet.

Statsminister Ulf Kristersson höll med om att barns egen rätt i svensk lagstiftning måste stärkas.

"Vad krävs för att skydda barn från dokumenterat våldsamma föräldrar?"

Vi är många som sätter stort hopp till att politikerna nu sätter allvar bakom orden om ”barnets bästa”.

– Nu har det allra värsta hänt, om inte det här kan leda till en förändring så undrar vi, vad är det som krävs för att vi ska skydda barn i Sverige från dokumenterat våldsamma föräldrar? sade Olga Persson till Expressen. 

Till och med barn som bor med sin mamma på kvinnojourernas skyddade boenden tvingas till umgänge. Samhället har bedömt att pappa är så farlig att mamma och barn inte kan bo hemma, ändå tvingas barnen träffa pappa. 

– Det är obegripligt, det är nästan så att man tror att det inte kan förekomma i Sverige år 2022. Nu krävs inte bara lagändringar utan också mod och sunt förnuft. Det har uppstått en praxis i domstolarna där man inte klarar att se när en förälder är olämplig, säger Olga Persson.

Fredag den 20:e januari presenterades utredningen Tryggare hem för barn. Unizon hade stora förhoppningar att utredningen skulle sätta stopp för barns tvångsumgänge med förövare. 

– Dagens utredning är en total besvikelse. Ingen förälder som är dömd för våld ska ha umgänge med barn. Utredningen föreslår en helhetsbedömning istället för att tydligt definiera situationer då umgänge inte ska förekomma. Vi måste självklart ha utgångpunkten att ingen pappa som är dömd för våld ska ha umgänge med barnet förrän han tagit sitt straff och tagit ansvar för sina handlingar, sade Olga Persson i intervju i Studio Ett.

 

Läs mer om frågan och Unizons uttalanden på länkarna.  

Expressen: Jättestöd efter pojkens död: ”Inte ett barn till” Olga Persson med fler intervjuas i en artikel om det stora engagemanget kring att stoppa tvångsumgänge och stödet inför de manifestationer som hölls runt om i landet den 22 januari. Se inslag från manifestationerna i SVT och TV4 (22/1).

Studio Ett: Barn ska skyddas från våldsam förälder I samband med att utredningen Tryggare hem för barn presenterades medverkade Olga Persson i Studio Ett: "Dagens utredning är en total besvikelse. Ingen förälder som är dömd för våld ska ha umgänge med barn.", säger Olga Persson (20/1).

Aftonbladet: Tintin, 8, hittades död efter umgänge med pappa Olga Persson intervjuas i artikel där pojkens familj, politiker och domare intervjuas. Här uttalar sig Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister: Ministern efter misstänkta mordet på Tintin: ”Barnets bästa måste gå först” (18/1).

Tv 4 Nyhetsmorgon: Därför behövs lex Tintin – ”Föräldrarätten står över barnets bästa” Rebecka Andersson och Ulrika Wangle, advokat, medverkar i TV4 Nyhetsmorgon och berättar hur lagen ser ut idag och varför en förändring krävs NU (22/1).

Dagens Nyheter: Tusentals namnunderskrifter efter åttaårings död Olga Persson intervjuas: "Det går inte att skydda barnen och samtidigt se till att alla föräldrar är lämpliga, alla är inte det. De här barnen är de enda brottsoffren i Sverige där samhället systematiskt tvingar dem till kontakt med sina förövare, så kan vi inte ha det.", säger hon (18/1).

Expressen: Barn tvingas att umgås med pappor mot sin vilja Unizon i debatt 12/1

Femina: "Domstolarna måste sluta tvinga mammor att lämna barnen till våldsamma pappor" Olga Persson skriver en gästkrönika om tvångsumgänge (20/1).

Dagens ETC: Över 25 000 vill stoppa tvångsumgänge Olga Persson intervjuas (13/1).

 

Gör skillnad

Skriv under vår namninsamling för att stoppa tvångsumgänge!

Skriv under här