Uttalande angående Vänsterpartiets rättspolitiska talespersons uttalande i riksdagen den 10 december 2020

14:e dec 2020

Unizon ser mycket allvarligt på att Linda Westerlund Snecker, folkvald politiker för Vänsterpartiet i riksdagen och rättspolitisk talesperson, under ett anförande den 10 december 2020 i riksdagen ljuger om Unizons arbete.

Stockholm 20201214

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson sprider lögner om Unizon i riksdagen
Unizon ser mycket allvarligt på att Linda Westerlund Snecker, folkvald politiker för Vänsterpartiet i riksdagen och rättspolitisk talesperson, under ett anförande den 10 december 2020 i riksdagen ljuger om Unizons arbete. Unizon är Sveriges största riksförbund för kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer och jourer specialiserade på sexuella övergrepp med över 130 medlemsföreningar.

Linda Westerlund Snecker påstår i sitt anförande i Sveriges riksdag att Unizon beslutat att jourernas verksamhet ”inte längre ska inkludera transpersoner”. Det är en lögn. Förutom anförandet i riksdagen har hon själv spridit detta falska påstående på sina sociala medier Facebook och Instagram, där hon fortsätter att upprepa det felaktiga påståendet att Unizons medlemmar inte ger stöd och skydd åt transpersoner.

Det är upprörande och häpnadsväckande att en ledamot i Sveriges riksdag ägnar sig åt förtal. Unizons kvinnojourer, tjej- och ungdomsjourer samt jourer specialiserade på att arbeta mot incest och andra sexuella övergrepp är tillgängliga för alla som är utsatta för våld i relationer, majoriteten av de stödsökande är kvinnor och barn som är utsatta för mäns våld.

Våra medlemmar hade 121 610 stödkontakter under 2019. Stödkontakterna har ökat med 30 procent sedan 2017. År 2019 bodde 1 137 barn, 1 075 kvinnor, 20 män och en transperson på våra skyddade boenden.

Våra medlemsföreningar är enskilda, fristående verksamheter och ansvarar själva för att verksamheten är säker, trygg och professionell för alla stöd- och skyddssökande. Det finns ingenting i Unizons värdegrund eller stadgar som selektivt undantar stödsökande från stöd och skydd. Vår gemensamma vision är ett jämställt samhälle fritt från våld.

Unizon kräver att det falska uttalandet tas tillbaka och vi förväntar oss en offentlig ursäkt från Linda Westerlund Snecker och Vänsterpartiets ledning.

Olga Persson, förbundsordförande Unizon
Rebecka Andersson, generalsekreterare Unizon