Vikt

Vad är normalt att väga? är det många tjejer som frågar Unizons jourer. Det enkla svaret är: det går inte att säga precis vad någon ska väga. Här kan du läsa mer om vikt.

Det är vanligt att fundera över sin kropp och vikt. Framförallt när man är i tonåren, då kroppen utvecklas och förändras mycket. Alla kroppar är ju unika och alla människor har olika kroppar. Det går inte att säga precis hur mycket någon bör väga. Många olika saker påverkar hur mycket en person väger, till exempel ålder, kön och längd. Många som funderar över sin kropp kan tänka på hur mycket den väger eller hur den ser ut. Det är lätt att glömma att kroppen har så många viktiga funktioner, den kan röra på sig och göra roliga saker! Du är också helt unik, det finns ingen som du!

Till alla som undrar och är oroliga över sin vikt vill vi säga: Du är fantastisk precis som du är! 

Läs gärna vår text om feministiskt perspektiv på vikt och kroppshat här nedan!

Feministiska perspektiv på ätstörningar eller kroppshat

En mycket stor del av dagens unga, och då främst unga tjejer, ogillar sina kroppar och känner en stark önskan att förändra den på något sätt. Många unga börjar tidigt i ålder att kontrollera mat och träning i ett försök att tycka om sin kropp mer. Men att tycka om sig själv och sin kropp sitter i huvudet och det krävs kunskap och övning för att bryta destruktiva tankar om sig själv och sin kropp.

Ett första steg till att kunna acceptera sig själv och sin kropp är att förstå att de kroppsideal som präglar vårt samhälle är omöjliga för i princip alla att uppnå. Många bilder och filmer av kändisar på Instagram, Tik Tok och Youtube är retuscherade i program på datorer för att göra dem smalare, längre, släta och ha ”rätt” hudton. Vänd din blick mot allmänheten istället. Hur ser människorna i din närhet ut? Hur ser människorna på stan ut? I din vardag hittar du en mer realistisk variation av kroppstyper och utseenden! Människor ser i allmänhet olika ut, men många av oss bär på samma tankar om att vilja nå orealistiska kroppsideal. Det är inte konstigt att det får en att må dåligt!

Idag lägger vi mer tid och energi på att fundera kring hur kroppen ser ut, snarare än på vad den kan göra. Många känner press att vara snygg, smal och slät istället för stark, hälsosam och frisk. Fundera gärna vidare på vad din kropp kan göra, och vad du uppskattar med den snarare än hur den ser ut. Du kommer att hitta massor av bra och fina saker med din kropp om du börjar förändra hur du ser på den. Din kropp bär dig genom livet och hjälper dig att skratta, kramas, känna goda smaker, lyssna på bra musik, känna kåthet och attraktion, pussas, sporta och mycket mer! Visst är det grymt?

Om du vill ha stöd i hur du kan arbeta med din självkänsla och kroppsuppfattning så kan du chatta med landets tjej- och ungdomsjourer. Vi finns här för att påminna dig om att du är bra och att din kropp inte behöver se ut på ett visst sätt för att vara värdefull.