Hur är en sund kärleksrelation?

Var går gränsen mellan att bråka mycket och våld? Hur är en bra relation? Behöver du någon att prata med finns jourerna här för dig!

Var går gränsen mellan att bråka mycket och våld? Det finns vissa självklara gränser och tecken för vad som är osunt. Om din partner slår dig eller har sex med dig mot din vilja är aldrig okej. Det är brottsliga handlingar som måste tas på största allvar, och du har rätt att få stöd och hjälp att ta dig ur en sådan relation. Här kan du läsa mer om stöd vid utsatthet för våld!

Att bråka då och då behöver nödvändigtvis inte vara ett tecken på att din relation är osund. Det beror såklart på vad ni bråkar om och hur ni beter er mot varandra under tiden som ni bråkar. Man kan bråka och vara oense om saker men hålla en respektfull och schysst ton mot varandra.

I en sund relation ska du känna dig trygg, glad, älskad och må bra. Att du vågar berätta för den du är tillsammans med vart du är, vad du ska göra och vad du har på gång utan att din partner blir arg eller kontrollerande.

Det är viktigt att din partner uppmuntrar dina drömmar, stöttar dig och låter dig ha ett eget liv trots att ni är i en relation. Bara för man har kommit överens om att vara ihop, så betyder inte det att man slutar att vara en egen person. Du ska fortfarande ha möjlighet att träffa nya vänner, börja på en rolig sport, resa utomlands, eller ägna dig åt din hobby. Man ska växa av att vara tillsammans – inte begränsas.

Om du är orolig att du inte lever i en bra relation kan du göra vårt test. Du kan även chatta med landets tjej- och ungdomsjourer. Här hittar du alla jourer!

Vill du prata med någon?

Chatta eller prata i telefon med oss – ingen fråga är för stor eller för liten. Våra jourer har öppet varje dag. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är.

Hitta stöd