Vänskap

Vill du veta mer om vänskap? Här kan du läsa om vad du kan göra när vänskapen inte känns bra eller få tips hur du kan göra om du vill ha nya vänner.

Att vara vänner betyder att man ömsesidigt tycker om och anförtror sig åt varandra. Vänskap betyder att man har en relation som inte bygger på romantik, utan kanske istället på att man har kul tillsammans eller att man litar på varandra.

Nästan alla människor tycker att vänskap är viktigt. Det känns bra att ha personer runt omkring sig som man kan hänga med, plugga med, spela sport med eller prata om allt som händer i sitt liv med.

En bra vänskap bygger på att man är snälla mot varandra och att man vill den andra personens bästa. Man behöver inte alltid vara lika varandra eller ha samma intressen. Många tycker faktiskt om att hänga med personer som inte är som en själv, det blir som att man kompletterar varandra!

Om du vill vara en bra kompis så är det viktigt att du visar respekt, lyssnar och hjälper din vän när hon eller han behöver dig. Det är också viktigt att dessa saker är ömsesidiga och att du känner att du både ger och får inom ramen för er relation.

Om vänskapen inte känns bra

Om du känner att din vän eller dina vänner är taskiga mot dig så kan det vara mobbing. Det är aldrig okej att vara taskig mot någon med flit eller kalla någon för elaka saker. Om det har hänt dig är det bra att prata med en vuxen person som du litar på. Det kan vara ett äldre syskon, en förälder, skolpersonal eller landets tjej- och ungdomsjourer. Man kan både få stöd i att säga åt vännen eller vännerna som beter sig elakt, och man kan själv få stöd om man känner sig ledsen. Här kan du få stöd om du vill prata med en jour!

Om man vill ha nya vänner

Om du känner att du vill ha fler vänner så kommer här några tips!

  • Börja på en ny idrott. Gärna lagsport!
  • Börja med en hobby. Sök på nätet efter andra personer som gillar att göra samma saker som du! Det kanske även finns lokalföreningar som gör det som du tycker om att göra?
  • Prata med nya personer på din skola! Ibland kan man bara säga hej för att få igång ett samtal. Visa att du är intresserad av en person och fråga om ni ska hänga nån dag.
  • Internet är ett bra ställe för att träffa nya kompisar. Man behöver inte prata direkt IRL utan kan ta ett litet tag åt att lära känna varandra online. Det är dock superviktigt att ha ett säkerhetstänk när man träffar nya personer online. Berätta för en vuxen om din nya vän och första gången ni ska ses bör ni träffas på en offentlig plats, exempelvis ett fik eller i ett centrum.

Vi finns här!

Känner du dig ensam och behöver någon att prata med finns våra jourer här. Det finns tjejjourer och ungdomsjourer runt om i hela landet och det går att få stöd online eller IRL. Det kostar ingenting och du behöver inte säga vem du är. 

Vill du prata med någon?

Chatta eller prata i telefon med oss – ingen fråga är för stor eller för liten. Våra jourer har öppet varje dag. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är.

Hitta stöd