Orgasm

Att komma, att det går för en eller att man får orgasm är flera namn på samma sak. Här kan du läsa mer om orgasm!

Orgasm är när det känns skönare och skönare, känslan blir som mest intensiv och sen släpper det. När du får orgasm drar musklerna i underlivet ihop sig i regelbundna rörelser, även kallat sammandragningar. Det kan kännas som rysningar, darrningar, att det bultar eller rycker i kroppen. Själva orgasmen varar ofta bara ett par sekunder, men man kan känna sig lugn och skön i kroppen ett bra tag efteråt. Det beror på att vid orgasm så utsöndras må-bra-hormoner i kroppen som gör att du känner sig glad och att du mår bra.

Hur får jag en orgasm?

Människor är olika! Något som funkar för en person kanske inte funkar för dig. Vanligaste sättet för att få orgasm är att klitoris och ollonet stimuleras med fingrar, mun eller en vibrator. Pröva dig fram vad du tycker om och vad som känns bra för dig.

Om jag inte kan få en orgasm?

Att inte kunna få orgasm kan bero på en massa olika saker. Det kan bero på vilket sätt du har sex, vem du har sex med och hur relationen till den personen är, hur du mår eller vad du varit med om tidigare i ditt liv.

Andra saker som kan påverka är till exempel om du känner dig stressad, spänd, nervös eller trött. Det kan också bero på att du har svårt att helt fokusera på själva sexet och slappna av i situationen.

Du kanske oroar dig över att du inte kommer att få orgasm, tror att du kanske inte är tillräckligt bra eller snygg, att du inte känner dig trygg eller att du oroar dig för att det inte är tillräckligt skönt för den du har sex med. Om du bara tänker på att du ska få orgasm är det stor risk att det blir svårare eller inte händer alls. Försök att vara kåt, avslappnad och fokusera på de områden på kroppen som du gillar att bli berörd på. Att ha en avslappnad inställning till din orgasm ökar chanserna för att kunna få en! Du bestämmer alltid om du vill eller inte vill ha sex, om du inte vill ha sex eller onanera så är det helt okej.

Vissa funktionsvariationer, skador, sjukdomar och mediciner kan också göra det svårare att få orgasm. Om du tycker att det är problem att du inte får orgasm kan du prata med någon om det, till exempel landets tjej- och ungdomsjourer eller personalen på en ungdomsmottagning.

Sex är ofta skönt och härligt även om du inte får orgasm och alla som har sex får inte alltid orgasm varje gång. Det kan vara så att få orgasm är inte något som man alltid strävar efter varje gång man har sex.

En sak som är bra att tänka på är att inte göra något bara för att du tror eller tycker att det är så man ska göra. Att göra det som känns skönast för en själv är en viktig grund för att kunna få orgasm.