Sex myter om sex

Finns mödomshinnan? Finns det kukar som är för stora för kondom? Kan man se om nån haft sex? Svar: nej. Här listar vi sex myter om sex. Har du hört någon mer?

1. "Mödomshinnan finns"

Det är fortfarande många som tror att det finns en hinna som täcker slidöppningen. En hinna som spricker när man har penetrerande sex första gången. Det här gör att många tjejer oroar sig och tror att första gången ska göra ont och blöda.

I själva verket finns ingen hinna, utan en töjbar slidkrans. Alltså en krans av hudveck precis innanför slidöppningen.

Allt prat om mödomshinnan gör att många tror att det går att se om en tjej har haft slidsex med en kille förut. Eftersom det inte är något som går sönder eller försvinner när en tjej har slidsex första gången - och eftersom alla är olika - går det inte att kontrollera om någon har haft sex.

Varken en sexpartner eller en läkare kan se eller känna om en tjej har haft sex tidigare. Det är bara du själv som vet.

2. "Fittan blir slappare ju fler man har haft sex med"

Precis som kukar så kommer fittor i alla möjliga storlekar och har olika utseende. Det betyder ju också att alla fittor inte känns likadana under sex. Men! Skillnader beror alltså inte på hur många personer en tjej har haft sex med, utan om hur tjejen är skapt.

Det är också så att när en tjej blir kåt så blir fittan våt. Fittan vidgar då ut sig för att kunna ha penetrerande samlag eller att något ska kunna föras in i slidan. Alla fittor är därmed trängre när man inte är kåt, och sen utvidgas den när man blir kåt.

Det är därmed en komplimang om en fitta inte känns jättetrång – det betyder ju rimligtvis att hon är superkåt!

3. "Man kan se på någon om den haft sex"

Den seglivade myten om mödomshinnan för tankarna till att det ligger en hinna över slidan som går sönder första gången man har sex. På film brukar första gången generera en liten fläck av blod på lakanet och i vissa kulturer visar man upp ett blodigt lakan som bevis på att kvinnan var oskuld vid giftermålet.

Men ju mer vi har lärt oss om människans kropp och speciellt om fittan så har man kommit fram till att det inte finns någon ”hinna” som ligger över slidöppningen. Och eftersom fittan är elastisk och förändrar utseende om man är kåt, så man kan ha penetrerande sex, eller inte är kåt så är det helt omöjligt att se på en tjejs underliv att hon haft sex. Detsamma gäller för killar.

Sex förändrar inte människors utseende, varken underlivet eller någon annanstans på kroppen! Det går därmed inte att se om man haft sex. Varken en gynekolog, läkare, dina föräldrar eller vänner kan se det.

4. "Kuken är för stor för att kunna använda kondom"

Ibland hör man om killar som skrytsamt säger att deras kuk är för stor för att kunna använda kondom. Denna myt kan man slå hål på genom flera sätt:

  1. 95 % av alla killar har kukar som är mellan 9-22 cm i erigerat tillstånd, alltså när de har stånd. En kondom är vanligtvis ca 18 cm lång. Det gör ingenting om kondomen inte når hela vägen ner till penisroten och skulle den vara för lång kan killen dra kondomen över pungen. Kort och gott – nästan alla killar får plats i det kondomutbud som finns på apoteket eller matvarubutiken.
  2. Idag finns det över tusen sorters kondomer som varierar i storlek, omkrets, smak, färg och form. Det betyder att det finns en kondom för alla! Om en kondom inte passar på kuken av någon anledning – pröva ett annat märke eller en annan sort!

Ibland används argumentet att deras kuk är för stor när de inte vill använda kondom för det anses vara ”skönare” att ha sex utan. Då är det viktigt att säga att kondomen skyddar mot både oönskade graviditeter och könssjukdomar. Att ha kondom under sex är definitivt skönare än att drabbas av en könssjukdom som herpes eller gonorré, eller att tvingas göra en abort om man oönskat blir gravid.

5. "Killar har högre sexdrift än tjejer"

Människors sexlust är individuell och beror på många olika saker. Hur man mår, om man är kär eller känner attraktion till någon, om man är stressad, om man äter mediciner, om man har en funktionsnedsättning med mer. Det är alltså många andra faktorer som i första hand avgör sexlusten som inte handlar om vilket kön man har.

Vårt samhälle har vissa normer och könsroller som beskriver vilket typ av beteende eller personlighetsdrag som är lämpliga för tjejer respektive killar att ha. En del av dessa normer handlar om att mäns sexlust är mer accepterad. Det finns föreställningar om att killar jämt är kåta och att tjejer ska vara mer återhållsamma. Dessa föreställningar påverkar vår uppfattning, men också vårt handlade i sexuella sammanhang och därmed kopplas det till vårt kön, fast de egentligen inte har med varandra att göra.

6. "Sex är bara penetrerade samlag mellan en kille och en tjej"­­­­

Nej, sex kan vara samtyckande handlingar av sexuell karaktär som att hångla, smeka, gnida sig mot varandra med mer och det ligger hos dig som har sex att tolka in vad sex betyder för dig. Detta är viktigt att komma ihåg eftersom långt ifrån alla vill ha kuk-i-fittan-sex. Homosexuella personer – alltså personer som attraheras och blir kära av personer av samma kön – har ju självklart också sex med varandra fast de inte har kuk-i-fittan-sex!