Sexdebut

Förlora oskulden, ha sex första gången eller sexdebut är olika ord för att beskriva första gången man har sex med någon annan. Här kan du läsa mer om det. Behöver du någon att prata med finns jourerna här för dig.

"Oskuld" och sexdebut – vad är det egentligen?

Förlora oskulden, ha sex första gången eller sexdebut. Alla dessa begrepp syftar på första gången man har sex med någon.

Många har föreställningar om att sexdebuten betyder att en tjej och kille haft penetrerande sex – alltså att kuken har varit inne i fittan. Men även tjejer som tänder på tjejer, killar som tänder på killar och personer som inte vill ha penetrerande sex kan ha sexdebut! Att smeka någons kön första gången eller ha munsex för första gången är också att ha sin sexdebut. Det ser olika ut för olika personer.

Genomsnittsåldern i Sverige för sexdebut är 16.1 år. Vissa har det tidigare och vissa har det långt senare. Det är inte en tävling om vem som har sex först utan det är viktigt att man gör det när man känner sig redo och att det är med någon man känner sig trygg med.

En del människor tycker att det är viktigt att vänta med sexdebuten medan andra vill få det överstökat så fort som möjligt. I detta avsnitt kommer vi prata om att ha sex för första gången, om man väljer att vänta med sex eller om man inte vill ha sex med en annan person.

Unizonjourer.se gillar inte ordet ”oskuld” eller begreppet ”att förlora oskulden” därför att det ger tankar om att någon som haft sex ska bära på skuld medan den som ännu inte haft sex är fri från skuld. Vi kommer därför att i resten av texten att säga ”sexdebut”.

Att ha sex för första gången

Känslorna och upplevelsen av att ha sex för första gången varierar. Ibland tycker ena att sexet var toppenbra, medan den andra inte tyckte det. Ibland tycker båda att det var dåligt och ibland tycker båda att det var bra.

Tjejer kan tycka att det gör ont första gången man har penetrerande sex, alltså när kuken är i fittan. Det beror oftast på att man inte varit tillräckligt upphetsad eller kåt. Om man inte är våt när man har penetrerande sex så gör det oftast ont i fittan. Många är nervösa första gången man ska ha sex och därför kanske man har svårare att bli upphetsad och våt. Ta det lugnt och försiktigt och gör bara det du vill! Försök att ha förspel som kyssar, smek och kramar innan penetrerande sex så du känner dig upphetsad och våt, det minskar risken för att det ska göra ont.

Att vara oerfaren och känna sig klumpig är vanligt första gången man har sex. Men det beror på att det är första gången! Det tar tid att lära sig att ha sex – precis som med allt annat nytt som du gör för första gången.

Oavsett vilken typ av sex du har första gången är respekt, försiktighet och acceptans viktigt för att göra det så bra som möjligt. Detta gäller oavsett om du har penetrerande sex, munsex eller om ni smeker varandra med händerna.

Vill du vänta med sex?

Det finns ingen magisk åldersgräns för när man senast måste ha sin sexdebut - du bestämmer själv när och om du vill ha sex, förutsatt att den personen också vill ha sex med dig.

Det är inget fel eller onormalt med att vilja vänta. Vissa väntar med sex för de är ointresserade, vissa väntar för de vill vara kär i personen de har sex med första gången och vissa väntar för de helt enkelt vill vänta tills det känns helt rätt.

En del vill vänta av religiösa eller kulturella skäl. Kanske finns det religiösa eller kulturella normer och regler om att det är viktigt att inte ha haft sex innan man gifter sig. Det viktigaste är att du känner att du har friheten att själv bestämma om, när och med vem du ska ha sex med.

I Sverige är varje person över 15 år fri att välja vem man vill ha sex med. Dessa rättigheter regleras enligt lag och alla som bor och lever i Sverige omfattas av denna lag. Man kan alltså inte bestämma att den lagen inte gäller för sin familj eller sin dotter. Om du känner att du är kontrollerad av din familj eller att de vakar över din oskuld mot din vilja så finns det hjälp att få. Prata med landets tjej- och ungdomsjourer, ungdomsmottagningen där du bor eller organisationen Origo.

Om man känner att man inte vill ha sex

Du bestämmer alltid själv om du vill ha sex eller inte vill ha sex. Ingen har rätt att tjata på dig att ha sex eller pusha dig till att vilja ha sex.

Lusten att ha sex är olika för olika personer. En del känner ingen sexlust och vill inte ha sex. Andra känner sexlust men vill inte ha sex. Vissa kallar sig då för asexuella.

Det kan kännas som att alla runt omkring en utgår från att alla vill ha sex. Men så behöver det inte vara. Du bestämmer alltid själv om du vill eller inte vill ha sex.

Asexualitet innebär att man inte känner sig attraherad av andra eller inte känner sig intresserad av att ha sex. Asexualitet behöver inte betyda att du inte har sex, du kan ha sex av andra anledningar än att du känner sexlust. Men asexualitet kan variera från person till person.

Att vara asexuell kan betyda att:

  • Du inte känner någon sexlust alls.
  • Du känner dig attraherad av andra men väljer att inte ha sex.
  • Du kan ha sex med dig själv genom att onanera men du vill inte ha sex med andra. Onanin behöver inte alltid vara sexuellt laddad.
  • Du varken vill onanera eller ha sex.
  • Du tycker om att kramas och kyssas men inte ha sex.

Nedsatt sexlust behöver inte vara asexualitet

Att ha nedsatt eller ingen sexlust på grund av sjukdomar eller vissa mediciner är inte det som brukar kallas för asexualitet. Prata med en läkare om du är orolig över att någon medicin eller någon sjukdom skulle kunna vara orsaken till att du har nedsatt eller ingen sexlust. Då kan du få mer hjälp om du skulle vilja det. Kontakta en kurator eller psykolog om du behöver prata med någon. Du kan kontakta en vårdcentral, ungdomsmottagning, kurator eller psykolog.