Unizons kongress 2020

25:e apr 2020

Unizon ställer inte in, vi ställer om! Den 25:e april höll Unizon sin första digitala kongress någonsin. Över 100 kvinno- och barnrättsaktivister från Unizons kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer som varje dag räddar liv deltog på distans.

Unizons kongress 2020 hölls digitalt, på bilderna ser vi deltagare framför skärmar.

Kongressen är Unizons högst beslutande organ och det är kongressen som väljer styrelse och fastslår verksamhetsberättelse, verksamhetsplan och inriktningsplan. På grund av gällande rekommendationer med anledning av coronaviruset kunde kongressen inte sammanträda fysiskt i år, men Unizon ställer inte in, vi ställer om och ställer upp. På samma sätt som vi arbetat under pågående coronakris, för kvinnors, tjejers och barns rätt att leva fritt från våld.

Unizons vice ordförande Mikael Gustafsson klubbade igång kongressen och sen visades en hälsning från förbundsordförande Zandra Kanakaris som avgick på kongressen.

– Det har varit en ynnest att få arbeta med och leda Unizon, vars medlemsorganisationer har så mycket kompetens, kunskap och engagemang, sade Zandra Kanakaris, generalsekreterare 1000 möjligheter och före detta förbundsordförande Unizon.

Kongressen sändes online och sågs av cirka 100 personer, röstlängd upprättades via uppräkning och fastställdes till 61 ombud. Att upprätthålla den demokratiska ordningen är avgörande för förbundet, till rösträknare utsågs Barbro Wiklund, Kvinnojouren Liljan och Carita Fornander, Kvinnojouren Eksjö. Tillsammans öppnade de poströsterna som kommit in och såg till att de var oöppnade och numrerade. En röst hade ingen numrering och räknades därmed som ogiltig.

121 000 stödkontakter 2019


– Vi är landets största demokratiska folkrörelse för ett jämställt samhälle fritt från våld. Vi arbetar för ett jämställt samhälle, med betoning på för. Det är viktigt att vi arbetar för ett positivt mål och det är att mäns våld mot kvinnor och barn ska upphöra, sade generalsekreterare Olga Persson.

Under 2019 organiserade förbundet 141 jourer. Av dem var 89 kvinnojourer, 44 tjej- och ungdomsjourer, 5 jourer specialiserade på att arbeta mot sexuella övergrepp, 2 övriga jourer och 1 stödmedlem. Tillsammans hade jourerna över 121 000 stödkontakter. Allt Unizons arbete utgår från erfarenheter från kvinnor och barn som utsatts för mäns våld. 1075 kvinnor, 1137 barn, 20 män och 1 transperson bodde på kvinnojourernas skyddade boenden. Unizon ökade på sociala medier, påverkade politiken och fortsatte förändra livet för kvinnor och barn som utsatts för mäns våld.

Olga Persson Unizons nya förbundsordförande


Kongressen beslutade om en heltidsarvoderad ordförande på två år, en förstärkning av ledningen i förbundet. En enhällig kongress valde Olga Persson, tidigare generalsekreterare Unizon, till Unizons nya förbundsordförande.

– Vi ställer inte in, vi ställer om och vi ställer upp! Nu börjar en ny era för Unizon och för medlemsjourerna. Vi kommer att arbeta tillsammans, vi kommer hjälpas åt och vi kommer fortsätta uträtta stordåd. Tack för ert förtroende, sade Olga Persson.

Till ledamöter på två år valdes efter omröstning Marie Unander-Scharin, Kvinnojouren Sigtuna, Mikael Gustafsson, Kvinno- och tjejjouren Pax Nynäshamn och Cecilia Nilsson, Familjefridsjouren i Höganäs.
Styrelsen består från 2020-04-25 av:
Olga Persson, förbundsordförande, Kvinnojouren Liljan, Tierp
Mikael Gustafsson, vice ordförande, Kvinno- och tjejjouren Pax, Nynäshamn
Margaretha Olofsson, Kvinnojouren Mira, kassör
Marie Unander-Scharin, Kvinnojouren Sigtuna, ledamot
Cecilia Nilsson, Familjefridsjouren Höganäs, ledamot
Camilla Skyttman, Kraftbyrån, Huddinge, ledamot
Robin Rocksten, Kvinnojouren Agera, ledamot
Eva Gussing, Trots kvinnojour, Visby, ledamot
Else-Marie Larsen, Kvinnojouren Helsingborg, ledamot

Ansvarsfrihet och motioner


Revisorernas rekommendation var att bevilja ansvarsfrihet till styrelsen och kongressen beslutade så. Kvinnojouren Liljan motionerade om utökade antal styrelseledamöter i Unizon, från dagens 9 till 11.

– Styrelsen måste arbeta betydligt mera utåt. Fler styrelseledamöter skulle kunna vara ett sätt att få en mer aktiv styrelse, sade Barbro Wiklund, Kvinnojouren Liljan i Tierp.

Styrelsens Mikael Gustafsson svarade: Styrelsen delar andemeningen i motionen men tycker inte att det är lämpligt att utöka från 9 till 11 styrelseledamöter. Styrelsen behöver bli mer aktiv gentemot jourer och medlemmar, vi tror att utgångspunkten att stärka kontakten och bredda kompetensen är viktigt och vi behöver göra massa saker för att stärka kontakten mellan styrelse och medlemsjourerna.

Flera jourer yrkade bifall för motionen, som dock avslogs efter omröstning. Inriktningsplan 2020-2022 och Verksamhetsplan för 2020 antogs efter föredragande av Olga Persson.

Mötets ordförande Johanna Storbjörk tackade för dagen:
– Det har varit speciellt och annorlunda att leda en digital kongress men också kul och inspirerande att få tillbringa en lördag med er som är här på plats och med alla er som sitter där ute framför datorerna. Vi ställer inte in, vi ställer om – är det några som klarar det är det kvinnojoursrörelsen, sade hon.

”Vi vill rikta ett stort tack till alla er som varje dag arbetar mot mäns våld mot kvinnor och barn”


Under dagen spelades hälsningar upp från ministrar, partiledare och andra betydelsefulla personer. Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet, Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister Miljöpartiet,
Isabella Lövin och Per Bolund, båda språkrör Miljöpartiet, Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna, Anders W Jonsson, vikarierande partiledare Centerpartiet, Ebba Busch, partiledare Kristdemokraterna, Alán Ali, ordförande MÄN, Åsa Regnér, vice chef UN Women, Lena Ag, Generaldirektör Jämställdhetsmyndigheten, Elisabeth Massi Fritz, Advokat och Mikael Damberg, inrikesminister Socialdemokraterna, hade skickat videohälsningar med varma tack för det avgörande arbete Unizons medlemsjourer gör varje dag.

Justitieminister Morgan Johansson skickade en skriftlig hälsning och civilminister Ardalan Shekarabi hälsade till kongressen via Carina Ohlsson, ordförande Somaya kvinno- och tjejjour.
Alla hälsningar finns på Unizons youtube-kanal, klicka här.

Nästa års kongress hålls den 17-18 april 2021.

 

Kvinnofrid - grundläggande i välfärden

Uttalande från Unizons kongress 2020.

Läs hela här