Bröststympning

Bröststympning innebär att brösten på en ung kvinna masseras hårt eller slås och sedan binds för att plattas till. Syftet är att brösten inte ska locka till våldtäkt. Den här typen av bröststympning utförs ofta av familjen och är vanligast i Kamerun. Att pressa brösten på unga kvinnor och sedan binda brösten hårt för att de inte ska växa är ett av många sätt att stympa kvinnor för att göra dem mindre attraktiva för män.

Bröststympning innebär att en tonåring utsätts för att få sina bröst masserade eller slagna med upphettade föremål och sedan bundna så att de blir utplattade i syfte att göra brösten mindre. Ofta utsätts tonåringen för våldet av sin familj, exempelvis sin mamma eller kvinnliga släktingar. Motiveringen som de som utsätter andra för våldet är att stora bröst ger signaler till män att en är gammal nog för att ha sex och att bröststympningen ska förhindra våldtäkter. Den här typen av bröststympning är vanligast i Kamerun, men har spridit sig till länder som Storbritannien. Idag finns ingen specifik statistik gällande hur många som utsätts, men övergreppet räknas in i så kallat hedersrelaterat våld.

Stympningen kan leda till flera olika typer av hälsoproblem. Den som blivit utsatt kan få cystor, bölder, skador på bröstvävnaden, infektioner, svårigheter att amma och bröstcancer.

 

Frågor: De som utövar våldet säger att de gör det gör att förhindra våldtäkter. Vad tror du att de menar med det?

 

Källor: http:l/-www.newsweek.com/_breast-ironing-victim-revea/-bruta/-rea/ity_practice-512102 https://www, independent. co. uk//ife-sty/e/hea/th-and-fami/ies/hea/thnews/breast-ironing-gir/s-have-chests-f/attened-out-to-disguise-the-onset-ofpuberty-8842435.htm/ http ://fic.tufts.edu/assets/Understanding-breast-flattening.pdf